10.09.2019 | 0:56
Невероятно, но факт: България е близо до участие на Евро 2020
Кривият макарон, през който гледаме класирането за Европейското, се поизправя

След загубата с 0:4 от Англия в събота българският национален отбор е на последното място в Група „А“ на квалификациите за Евро 2020. Само истинско чудо може да класира нашите футболисти сред 24-те участника на континенталния шампионат през тази група.

След пет изиграни мача заемаме последното пето място с две точки, колкото има и четвъртият Черна гора, но с мач по-малко.

За европейското първенство се класират първите два отбора от всяка група. За момента челните две позиции в нашия поток се заемат от Англия и Косово, които също имат по-малко мачове от нашите „лъвове“. Участието на България на Евро 2020 обаче е колкото и илюзорно, толкова и много възможно. Кривият макарон, през който гледаме класирането за Европейското, изглежда се поизправя, а причината за това е Лигата на нациите.

След изиграването на турнира отборите бяха подредени в общо класиране, а България заема 29-о място. През квалификациите участие на Евро 2020 ще спечелят 20 отбора. Остават четири свободни позиции, които ще бъдат определени чрез специални финални турнири на четирите дивизии на Лигата на нациите.

Преди началото на квалификациите ние бяхме извън битката за допълнително място на Европейското през Дивизия „С“, но след техния край може да се окажем един от участниците във финалния турнир. Само шампионът в дивизията, определен през полуфинали и финал, се класира за континенталния шампионат.

Регламентът на Лигата на нациите сочи, че мястото на отбор, спечелил участие на Евро 2020 чрез квалификациите, се заема от следващия в подреждането тим, който дори може да бъде от по-долна дивизия. Например, при определено стечение на обстоятелствата, отбор от Дивизия „В“ може да участва във финалния турнир на Дивизия „А“.

За момента тази възможност е напълно реална. Според моментното класиране на групите в квалификациите Босна и Херцеговина от Дивизия „В“ е на път да играе във финалния турнир на Дивизия „А“, а Шотландия от Дивизия „С“ да участва в битката за Европейското през финалите на Дивизия „В“.

Освен това от 28 отбора, които са пред България в ранглистата на Лигата на нациите, 18 тима за момента вървят към класиране за Евро 2020 през квалификациите. Това означава, че към настоящата ситуация България е във финалния турнир на Дивизия „С“.

Ако квалификациите бяха завършили с мачовете от неделя вечерта, в турнира на Дивизия „А“ трябва да участват Холандия, Швейцария, Исландия и Босна и Херцеговина. В този на Дивизия „В“ – Уелс, Чехия, Словакия и Шотландия. В нашата Дивизия „С“ това ще бъдат Норвегия, Сърбия, България и Израел. Все отбори, с които поне на теория сме равностойни и можем да се справим.

Участието на нашите национали във финалния турнир на Дивизия „С“ се улеснява и от факта, че Финландия засега е твърдо на второ място в Група „J“ на квалификациите, където лидер е Италия с 18 точки, шест повече от Финландия и на девет пред Армения. До края на мачовете в групата на отборите остават по още четири мача.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране