08.08.2015 | 0:04
Незаконно строителство и джамията на Ибрахим паша в Разград
Мюсюлманският храм е паметник на културата с национално значение

Прокуратурата и МВР разследват случай на незаконно изливане на бетон върху пода на разградската джамия “Магбул Ибрахим паша“, която е строена през ХVІІ век и е паметник на културата с национално значение. От Министерството на културата съобщиха в петък, че бетонирането на основите на старинния молитвен храм е станало без тяхно знание и съгласуване и представлява нарушение на Закона за културното наследство.

Строителните дейности са били ръководени от Бюрхан Ариф Сюлейман от Дулово, който се представял за салафит. Той наел работници, които пренесли на ръце бетона, покрил настилки от преди векове, подготвени за археологически проучвания, тъй като са били открити културни пластове, показващи, че построената през 1616 г. джамия е вдигната върху останките на друга отпреди ХVІ век. .

Вандалският акт бил открит след сигнал на граждани в кметството, че пред затворения от над 30 години храм има движение на хора. Джамията е третият по големина на Балканския полуостров мюсюлмански храм и е затворена за ремонт през 1984 година в началото на т.нар. Възродителен процес, който обаче така и не се случва.

Не е ясно кой точно стои зад незаконното строителство в храма, но това е вторият подобен акт за по-малко от месец, след като в средата на юли стана ясно, че под носа на общинската и държавната администрация без разрешение е разширена джамията “Баня баши” в София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране