04.12.2019 | 21:47
Независим прокурор ще разследва главния
Премиерът обеща да изпълни препоръките на Венецианската комисия за съдебната реформа

Ще създадем независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Цветанка Ризова в бТВ. Той обясни, че това е препоръка на Венецианската комисия. Идея за такъв независим прокурор имаше още в миналия мандат на Борисов, като тя дойде от Реформаторския блок при промените в Конституцията. Тогава обаче тази идея не стигна дори до гласуване и нямаше подкрепа от ГЕРБ.

“Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой – абсолютно независим”, каза Борисов.

Според него президентът Румен Радев е върнал на ВСС указа за назначаването на Иван Гешев само за да влезе в новините. “Брат му на Гешев е личната охрана на президента Радев”, каза Борисов.

Във връзка с исканите от президента консултации за конституционни промени премиерът заяви, че ГЕРБ няма да участва в тях. “Можем ли да създадем Велико народно събрание сега? Не можем. Освен това, аз не чакам някой да ми се изкаже, за да реагирам. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, до Жан-Клод Юнкер, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент това, което те препоръчат да го изпълня на 100 %. Изпратих го, върнаха ми отговор, дойдоха. Утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение”, обясни Борисов.

Премиерът вече имал предварителна информация за препоръките от Венецианската комисия.

“Всички препоръки ще ги приема”, каза Борисов. Той каза, че важните от тях са няколко – главният прокурор да бъде изслушван от парламента и да има възможност да бъде разследван от независим прокурор или зведно.

“Този прокурор може да го проведе (разследването – б.р.) без да се отчита. Ще го приемем”, каза Борисов. Според него Сотир Цацаров и Иван Гешев са много различни. “Цацаров е много начетен човек. Той много чел човек. В диспут с всеки един от своите опоненти той ще го победи. Гешев е много по-добър в оперативната дейност. Аз съм убеден, че той ще има много повече успехи с МВР и ДАНС. Цацаров дойде от съдия и той гледа от всички страни. МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателствата бързо”, каза Борисов.

Борисов коментира и инициативата на президента Румен Радев за конституционни промени. И го призова да си направи партия, щом иска промени в Конституцията. Според основния закон обаче държавният глава има право на предложение за промени в Конституцията.

Борисов заяви, че е подкрепил Лозан Панов за поста шеф на Върховния касационен съд с излъчените от ГЕРБ представители във ВСС. (Докато траеше процедурата за новия главен прокурор, Борисов неизменно твърдеше, че не се меси по никакъв начин в нея). “Идваше често”, каза Борисов за Панов.

Той каза, че е оглеждал кандидати за главен прокурор, но с изключение на Емил Радев и Данаил Кирилов, всички били “мързеливи”.

“Има едни недоволни, които искаха те да станат главен прокурор. Искаха да направим Христо Иванов или хикс, някой негов човек, да стане главен прокурор”, каза Борисов.

Той коментира и един от протестите срещу Гешев, при който протестиращите клекнаха пред президентството.

“Аз съм демократ, аз не понасям някой да ми кляка”, заяви Борисов. На реплика, че пред него може и да няма клекнали хора, но има наведени, той отговори: “Не знам кои са наведени”.

1 коментар

  1. Иван каза:

    “Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от прокурорската колегия на ВСС”

    Интересно, две трети не от ВСС а само от прокурорската колегия във ВСС. При това щели да го контролират тези дето ни го пробутаха за главен прокурор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране