07.07.2024 | 11:58
Никанор, който щеше да напуска Църквата, се врътна на 180 градуса: Патриарх Даниил е обединител
Московската партиаршия искала да измести Вартоломей

Руската църква поведе борба в България и тя не е от днес. Това е борба срещу Константинополската патриаршия, която изразява единството на православната църква. Нейното богослужение е базисно – като пръв между равни и понякога като пръв без равни.  Московската патриаршия иска за измести този първи и да застане на негово място, но не като пръв между равни и право на апелация, а като един нов източен папа, обвинявайки в своите врагове опонента. Това каза архимандрит Никанор пред NOVA NEWS.

За избора на Даниил за български патриарх архимандрит Никанор каза, че е смятал това за „най-крайния от едната страна” и че неговата фигура ще вещае разделение и ескалация. И допълни, че точно поради тази причина е подал своето заявление за напускане. „Но човекът ми подаде ръка, той показа, че не е за разделението, а за обединението”, каза Никанор. „Действията му оправдаха очакванията ми”, поясни още духовникът. Той уточни, че стъпките на Даниил може би ще дадат основата на единството.

„Нека не обвиняваме другите, световната конспирация. Проблемът на българите е, че не можем да излезем от спиралата на политическата криза, защото не гласуваме съобразно моралните критерии, а според пристрастие, интереси, пропаганда. Не гласуваме за честни хора. Когато видим един политик в лъжа, трябва да му обърнем гръб. А когато продължаваме да го подкрепяме, как искаме да имаме напредък и добри политици. Ако не поставите общочовешките добродетели като критерии пред политиците, никога няма да имате добро управление. България може да излезе от кризата. Не гласувайте за човек, който ви е излъгал”, заяви архимандрит Никанор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране