25.03.2016 | 0:01
Нинова и Миков започнаха ударите под кръста
Червени апаратчици роптаят срещу социологическо проучване на "Галъп интернешънъл"

В БСП започнаха ударите „под кръста” заради битката за лидерския пост в партията. Ръководството на червените днес организира извънредна пресконференция, която очевидно бе по повод излязлото вчера проучване на „Галъп интернешънъл“ . То определя Корнелия Нинова за фаворит сред левите избиратели за лидер на БСП.

Това явно е ядосало сегашния председател Михаил Миков. На днешната пресконференция той не присъства за сметка на зам.-председателя Бойко Великов, говорителя Атанас Мерджанов, както и секретаря Станислав Владимиров, които обясниха, че БСП щели да правят периодично пресконференции, за да дават данни за номинациите до провеждането на Конгреса.

Думата пръв взе Бойко Великов, който започна отдалеч, като изброи 17-те номинирани за председател от местни структури. Той заяви, че към момента били проведени едва петдесетина от общо 300 отчетно-изборни конференции.

В крайна сметка Великов стигна и до болната тема – експресното социологическо проучване на „Галъп интернешънъл”, на което той обърна особено внимание. Депутати предварително коментираха, че пресконференцията е провокирана от него заради обявяването на Корнелия Нинова за фаворит за лидер на БСП. „Защо се проведе толкова експресно това проучване? Кой финансира и поръча този телефонен сондаж. БСП не го е поръчвала. Явно друг го е сторил”, обясни Борислав Великов.

Той добави, че това е некоректно именно защото тепърва предстоят отчетно-изборните конференции на повечето места. Така се опитвало да им се повлияе. Бойко Великов изрази учудване, че в проучването било обявено мнението на широката ниша привърженици на левицата, а не на партийните членове и симпатизанти на БСП. „Скритият смисъл е да се влияе и да се манипулират конференциите. Явно и външни фактори се месят във вътрешно-партийните проблеми”, заяви Бойко Великов.

След въпрос – кои външни сили подозират, че се опитват да влияят в БСП, Атанас Мерджанов отговори витиевато: „Едва ли има смисъл да се коментират външни сили”. Той добави, че това е недопустимо поведение на социологическата агенция и на тези, които са й платили проучването.

Червените отказаха да отговорят към момента кой колко номинации е получил, защото така можело да се повлияе на предстоящите конференции по места. По повод лансираната идея от АБВ да издигнат Ивайло Калфин на президентските избори Бойко Великов обясни, че Калфин през 2011 г. изгубил от най-слабия президент на България след Освобождението на България от турско „робство”.

Според Великов, трудно можело да се коментира какъв би бил резултатът на кандидат-президентската двойка на БСП тогава, ако за вицепрезидент не е бил предложен Стефан Данаилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране