19.03.2019 | 13:53
Нинова: Като лидер на ПЕС, Станишев не може да защитава българските интереси в Брюксел
Самоунижението на Сергей Станишев няма край, заяви Корнелия Нинова

Корнелия Нинова, председател на БСП, в интервю за предаването „Лице в лице“ на БТВ

Водещ: Първият ми гост днес е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Здравейте, госпожо Нинова.
Корнелия Нинова: Добър ден.
Водещ: Дайте сега и вашето обяснение защо Националният съвет избра Елена Йончева да води евролистата ви, а не Сергей Станишев например?
Корнелия Нинова: Защото Елена е лице на две каузи – и европейски, и български, и на БСП – справедливост и свобода. Справедливост чрез всичко, което тя направи досега, за да осветли корупционни схеми, да търси справедливост, и свобода, защото и като журналист се бори за свободата на изразяване, свободата на медиите, свободните права, така да го кажем. Тя е и гражданска квота, тоест може да привлече хора извън членовете на БСП, с което се надяваме да разширим подкрепата за нас на европейските избори.
Водещ: Това означава ли, че вие искате да изнесете на практика битката си срещу ГЕРБ на европейска сцена – в Брюксел? Защото това, което казахте, ако ви трябва такъв човек, такова острие, тя можеше да остане в нашия парламент и да води тази битка с корупцията тук.
Корнелия Нинова: Може, разбира се.
Водещ: Има два варианта. Или да замълчи, отивайки в Брюксел, или да изнесе тази битка на европейска сцена.
Корнелия Нинова: Тя не е само български въпрос. Въпросът за корупцията, справедливостта, растящите неравенства вследствие на тази корупция и т.н. е европейска тема в най-голяма степен. Виждате, че в момента и в Европа се създава специален орган – Европейска прокуратура, която да се бори със злоупотребата с европейски средства, защото тези пари са необходими и за социални политики, и за доходи, за пенсии, за благоустройство и т.н. Тоест това не е само българска тема. За да може да се изведе до край, трябва да има добър синхрон между нас тук в България и нашите представители там.
Водещ: Вие подкрепяте ли Кьовеши?
Корнелия Нинова: Да, аз я подкрепям, в лично качество. Нямаме такова политическо решение, но аз я подкрепям и вярвам, че европейската прокуратура като орган и тя персонално ще имат същите каузи.
Водещ: Защото българските евродепутати не са много склонни да я подкрепят. Гледах гласуванията, включително и вашите. Господин Пирински много остро се изказа срещу Кьовеши.
Корнелия Нинова: Да. Имаме различни мнения.
Водещ: Абе много сте демократични.
Корнелия Нинова: Да, всеки може да си каже мнението. Моето е ясно – бих я подкрепила, ако зависи от мен.
Водещ: Вашето, ясно. Йончева също би я подкрепила. Снощи при Светльо Иванов каза, че ако не я изберат или ако не изберат сега главен прокурор в рамките на мандата на този Европарламент, значи ли това, че вашите евродепутати ще я подкрепят в следващия мандат?
Корнелия Нинова: Аз бих поела инициативата, предложила на органите на партията решение да я подкрепим. И се надявам европейските депутати да го изпълнят.
Водещ: Ако се стигне пък до гласуване, ще говорите ли с Курумбашев, с Пирински?
Корнелия Нинова: Да. Мнението ми е принципно.
Водещ: Сега обаче, появиха се съмнения в… не знам думата фалшификация ли е, но някакви манипулации. Бившият председател на партията Миков е казал, че някакви хора не са се регистрирали на входа, пък като излизали, не са се подписвали. Не успях да го чуя, за съжаление, аз слушах Станишев при Антон по същото това време. Но прочетох, че той изразил съмнение за това, че може би са манипулирани изборите. Самият Станишев каза сутринта, че 20 души в Националния съвет, вие сте им работодател и на практика тези 20 гласа, с които Йончева бие Станишев, са на вашите подчинени, на които вие плащате заплатата. Слага ли сянка тези упреци върху избора на Елена Йончева?
Корнелия Нинова: Първо по конкретните ви въпроси. Тези 20 души са назначени от Сергей Станишев на „Позитано“, не от мен. Второ, много е важно да умееш да губиш достойно. Да излезеш и да кажеш – да, имаше състезание, и да, органите на партията избраха друг, може би са преценили, че е по-добър от мен. Достойнството най-вече си личи от такива ситуации. Дали хвърлят сянка върху системата на избор? Системата на избор беше възможно най-прозрачната – отпред през цялата зала, всички сто човека гледат урните, отварят се – в това нямам никакви съмнения. Друго обаче е тревожното за мен. Точно в момент, когато БСП поехме инициативата за честни и прозрачни избори в България, заради такава надпартийна кауза напуснахме парламента, заради такава кауза събрахме около себе си много НПО-та, извънпарламентарни партии, тази битка ще я продължим. Точно в този момент да използваш тази манипулация и да внушиш, че БСП не прави честни избори, според мен е непочтено към партия, която те е правила депутат, евродепутат, министър-председател, президент на ПЕС – всички възможни постове, които си искал, си получил благодарение на усилията на тази партия. И в този момент, когато тя е тръгнала към един принципен път – да отстоява принципни права, изборните, демократичните права, по този грозен начин да хвърлиш сянка върху това, аз не го разбирам. Но сигурно самоунижението може да продължава, то няма край.
Водещ: Вие наистина ли твърдите, че изборът беше честен, че колкото са били вътре, толкова са гласували; че колкото са се подписали на идване, толкова са излезли от залата?
Корнелия Нинова: Естествено. В залата даже има камери. Да се гледа всичко, нямам никакви притеснения. Националният съвет взе демократично и според мен правилно решение. Аз, знаете, вече изложих и публично аргументите си защо Елена трябва да бъде, а не Сергей. Така че всичко е в реда на нещата.
Водещ: Добре, но може ли да кажете защо в крайна сметка имате толкова непреодолими различия със Станишев? Не ми казвайте, че Истанбулската конвенция, това е повече от ясно. Какво ви разделя толкова с него? Има нещо, открай време беше ясно, че Станишев няма да е водач, за всички, които следят вашата партия.
Корнелия Нинова: Така ли?
Водещ: Да. Аз бях сигурна и няколко пъти в предишни ваши гостувания съм го казвала.
Корнелия Нинова: Ние имаме може би принципно различен поглед за правене на политика. Ето, ще ви дам даже европейски примери, които аз споделям, не наши. Лидерът на другото голямо европейско семейство – ЕНП, в която членува ГЕРБ – Жоузеф Дол, когато го избраха за лидер на ЕНП се отказа от евродепутатското си място, много достойно и каза: аз имам вече работа в голямото политическо семейство. Същото е в другото семейство – АЛДЕ – либералите. Сега, когато избраха техния председател, той каза: аз вече няма да се кандидатирам за евродепутат. Защото в Европа и в моята представа за политика няма нужда един човек да съчетава всички постове. В Европа има едно неписано правило за несъвместяване на постовете. Тоест не може един човек да заема всички постове. Нека да отворим ветрилото. Защо вместо един българин на два поста, да нямаме двама на такива постове? Освен това, в политиката не може да си вечен – ето едно също различие между нас. Аз поех политиката за въвеждане на мандатност в българския парламент, в Устава на партията. Смятам, че три мандата за депутат са достатъчни и трябва да има приемственост, трябва да има нови млади хора, да се готвят, да има една нова смяна политици изобщо, не говоря само за БСП. Те няма да ми го простят това никога – мандатността на депутатите. Но наложихме си и върху себе си тези ограничения. Председателят на БСП може да бъде такъв само два мандата. Тоест ти не можеш в политиката да кажеш: аз ще наложа мандатност за депутатите, ама аз ще бъда вечен председател. Тоест има някакви граници, които в политиката трябва да отстъпиш и пред някой друг. Още повече, че ние издигнахме Сергей за президент на ПЕС. С наша инициатива, с наша подкрепа, той е такъв отново. Тоест проявили сме уважението, което заслужава. Е, добре, отстъпи, нека да има повече българи в Европейския парламент, нека да има обновление. Не може всичко да се съсредоточава в твоята личност. Още повече, ето също едно принципно различие в политиката между нас – когато се президент на едно политическо семейство, ти трябва да правиш много сложни компромиси и баланси. Аз ходя на срещите, знаете, и не само на Вишеградската четворка. Там партиите сме с различни мнения. Сергей трябва да балансира и да изразява позицията на общото семейство. Това го обременява. Той не може да защитава само българския национален интерес, той трябва да стои над тези неща. И му пречи да отстоява само българския национален интерес. Ами нека да отиде там български евродепутат, изпратен от българските граждани, който да защитава българския интерес. А ти стой високо, балансирай между всички партии, изразявай техните позиции.
Водещ: Така като ви слушам, Сергей Станишев изобщо няма да попадне в листата за евродепутати на БСП.
Корнелия Нинова: Казвам си мнението. А това ще го реши Националният съвет.
Водещ: Но това е вашето мнение – че не трябва да бъде в листата на БСП?
Корнелия Нинова: Не, не казвам това. Националният съвет ще подрежда листа и както я подреди, така ще бъде. Аз си казвам… това мнение не е само дали е Сергей, дали е Елена. За мен то е много по-съществено в начина на правене на политика. Трябва системните партии, системните политици трябва да проумеем – или се променяме, или ще дойде това, което на много места в Европа се създаде – краен национализъм, краен популизъм – и ще ни помете всички. Крайният либерализъм породи крайния национализъм.
Водещ: Но Станишев казва, че вие превръщате БСП в такава партия. Сега не мога да го цитирам, но антиевропейска, ретроградна, срещу Истанбулската конвенция, срещу Пакта за миграция. Изобщо той смята, че вие превръщате БСП в такава партия – националистическа, подобна на тези в…
Корнелия Нинова: Тук поставям два въпроса. Ние, политиците, сме излъчени от някакви хора, които гласуват за нас и казват: вие ще изразявате нашето мнение. Нали така? Аз не съм там Корнелия, той не е Сергей, ние изразяваме хората, които стоят зад нас и са работили за нас, и са ни дали тези места. Е, добре, българският народ в много голям процент, БСП в още по-голям, Конституционният съд и т.н. казват: Истанбулската конвенция – не. Това прави ли ни антиевропейци, че ние като български политици се съобразяваме с тези хора, които безкористно, без искане на пари, постове, каквото и да е, са работили ние да ги представляваме? Кой казва, че това е антиевропейско?
Водещ: Станишев. Станишев го каза сутринта.
Корнелия Нинова: Искам да ми кажат в кой европейски документ, в коя ценностна система на Европа е записано, че основата на европейското е джендър идеологията и третият пол? Когато се създаваше Европа, когато влизахме в Европейския съюз, кой каза, че ако подкрепяш третия пол, си европееце, ако не – не? Кой каза, че ако подкрепяш пакта за миграция, си европеец, ако не – не? Ето тези залитания в европейското статукво, в европейските политици в момента, промениха облика на Европа до степен да докарат това, което сега имаме там – национализъм, популизъм и т.н. Едната крайност – изместването на ценностите на Европа, роди другата. Нашата задача е да върнем там Европа, където я създадохме. Не говорим за солидарност, справедливост, доходи, неравенства. Седем писма ни пращат за тази Истанбулска конвенция, мисия ни изпратиха тук от ПЕС. И ги питам – добре, колеги сме, в едно семейство, колко мисии изпратихте, за да се борим за правата на работниците в Европа, или за младежката гаранция, или за културния чек на младите хора – ето това е разговорът за Европа. Искам мисия да дойде и да ми каже какво мисли ПЕС за минималната работна заплата в Европа и минималната пенсия. Това е Европа.
Водещ: Тоест вие не приемате упрека, че превръщате БСП в една националистическа, ретроградна, антиевропейска партия?
Корнелия Нинова: Категорично не. Между другото, тези оценки ще ги дава българският народ. Защото когато преди се изповядваха тези крайни либерални и други ценности, БСП имаше 38 депутата и 300-400 хиляди гласа. Сега имаме 80 и един милион. Тези, които ни избират, те ще ни оценяват.
Водещ: Имаме президент, който обаче президент създаде стратегически съвет около себе си.
Корнелия Нинова: Точно така.
Водещ: Мнозина заподозряха, че това е нещо като правителство в сянка, нещо като бъдещ служебен кабинет. Приемате ли това така?
Корнелия Нинова: Не.
Водещ: А имате ли човек там, така да кажа, не в буквалния смисъл, човек, който е от вашите среди, който споделя вашите възгледи в този стратегически съвет. Консултирано ли е било по някакъв начин с вас създаването му?
Корнелия Нинова: Не. Нямаме отношение. За пореден път казвам, в президентските работи не се меся, и доколкото мога, възпирам и колегите, и партията да се месят там. Това си е негов приоритет, негови правомощия. Но сега, като заговорихме за президента, да кажа нещо и за пленума. На този пленум имах абсолютно усещане за дежа вю с Румен Радев. Дори в един момент погледнах дали до мен не седи той, а Елена, честно ви казвам. Колегите, които имаха аргументите срещу Елена, просто имах чувството, че времето се е върнало три години назад и че разговаряме за Румен Радев.
Водещ: Защо?
Корнелия Нинова: Ами първият аргумент – защо ни е начело гражданска квота, трябва да издигнем партиен човек – същото като при Румен Радев. Вторият аргумент – той няма нищо общо с политиката, не е подготвен политик, не е обръгнал в нашите политически… не е човек, който в годините назад се е занимавал. Същото и за Елена. И накрая, само и само за да не се разцепим, нека председателят да поеме този пост – същото беше, когато определяхме кандидата за президент. И трите аргумента просто пред очите ми се повториха същите, както за Румен Радев, така и за Елена. Дано и резултатът да е същият, макар че няма да го достигнем сигурно, но да е добър.
Водещ: Дали това е възможно, защото, както се казва, невинаги една и съща игра е печеливша всеки път.
Корнелия Нинова: Зависи какво залагаш. Ако принципът, заложен в нея, е еднакъв, няма начин и резултатът да не е сходен.
Водещ: И вас не ви притеснява това, че все пак, нека още веднъж кажем, Елена е със свален имунитет, нека да си го кажем отново. Има някакво разследване за пране на пари. Това мислите ли, че ще се окаже негативно върху нейния резултат и резултата за БСП?
Корнелия Нинова: Не, не мисля. И знам, че Елена ще излезе невинна след годините, когато приключи делото. Надявам се тогава със същия ентусиазъм и сила да го обявим, за да го чуе целият народ.
Водещ: Добре, а БСП все пак разделена ли е? Чухме хора, които влизайки на този съвет, говореха категорично, че трябва Станишев да води. Самият Станишев казва – това, което се случи, е пропусната възможност от БСП да излезем обединени с воля да спечелим изборите. Слушах такива аргументи, четох на Миков, на Гергов, предполагам и на много други, смятат, че вие сте се разединили тежко.
Корнелия Нинова: Предложението им за обединение беше – ами дайте на всички, които искаме, да раздадем постове. Да гласуваме амблок – Елена първа, Сергей – втори. Всички да сме доволни и да излезем от пленума единни.
Водещ: Вие отказахте?
Корнелия Нинова: Е, отказах, разбира се. Това на мен ми прилича на сделка. И казах на пленума на колегите – това, което осъждаме постоянно, че в парламента текат безпринципни сделки – на тебе пост, на мене пост и всички сме заедно, правителството е стабилно – вие искате да го пренесем в партията. Е, няма как да стане тази работа така. Със сделки за постове ли ще вървим на избори или ще се обединяваме зад политики, които защитават българското достойнство? И предложих върху какво да се обединим. Имаме програма за развитие на Европа. Зад нея всички заставаме ли? Заставаме. Ами ето ви обединителното нещо, което ще ни води.
Водещ: Ама сигурни ли сте, че не сте се разединили? Струва ми се, че тези хора останаха гневни, огорчени – не знам, всеки според темперамента си, според отношението си към партията. Но има хора, които не приемат това решение. Те са част от ръководството на БСП.
Корнелия Нинова: Има хора, които три години не приемат това, което правя аз и екипът ми.
Водещ: Мислите, че е лично?
Корнелия Нинова: Не, принципно е. Мандатността, за която говорих и която лиши някои от депутатската места, промяната в избора на председател, тоест не е 10 души, които са тежките в БСП фигури, да се съберат и да се договорят коя фигура да си сложат за председател и да си мислят, че могат да я манипулират, а цялата партия да избира председател. Ти им отнемаш един лост на влияние. Три години са недоволни, сигурно и сега сме недоволни. Но е много важно да кажа – не сме ние партията. Не сме ние, които бяхме там 100 човека или 150. Партията са хилядите хора, които работят ние да сме там. И, ако може, да уважаваме тях, а не да се борим само за постове и за власт.
Водещ: Между другото и отсъствието ви от парламента е разделителна линия между тези, които вие току що описахте, и вашите симпатизанти. Все пак няма ли да се върнете в парламента? Ами ако този парламент изкара мандата си, още две години ли ще бъдете отвън и няма да се борите за идеите на хората, които вие представлявате?
Корнелия Нинова: На този етап нямаме нито намерение, нито обсъждане да се връщаме. И мисля, че всеки ден имаме аргументи в полза на това, което правим. Ще дам само един пример с вероизповеданията. Когато бяхме вътре в парламента през декември, ние това го говорихме и го правихме – гласувахме против този закон, говорихме против него. Нищо не се чу. Чу се, че лошите депутати всички вкупом това го правят. Излязохме, казахме го на една пресконференция на „Позитано“ и видяхте как се обърнаха нещата, как цялата държава заговори за това, как обществото реагира. Е, ето на базата на този пример, къде БСП беше по-силна – вътре или отвън?
Водещ: Но възможна ли е преоценка на това поведение?
Корнелия Нинова: Цъфна ли тройната коалиция – ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС? Превърнаха ли политическия рекет от един бизнесмен в държавна политика. Това да стоиш и да зависиш от волята на трима души дали да влязат и Цветанов да ходи по стаите да се моли за кворум – вие мислите ли, че така може да се управлява сериозно, трайно и стабилно държавата? Не може.
Водещ: Благодаря за разговора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране