13.09.2020 | 12:31
Нинова печели изборите в БСП с 81.5%
53 807 социалисти са участвали в първия пряк вот за лидер на партията

Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова печели убедително първите преки избори в соцпартията. Тя получава 81.5% от гласовете. Конкурентите й за поста остават далеч назад – Кирил Добрев има 14.9%, Красимир Янков – 2.1%, Валери Жаблянов – 1.7%. Това стана ясно от изявление на Централната избирателна комисия на БСП при преброяване на 100% от подадените гласове.

80 236 са социалистите, имащи право на глас, според списъците, предадени от местните организации на БСП. От тях са гласували 53807 или 67.1%. За да е валиден изборът, в него трябва да участват повече от половината членове на БСП. Недействителните гласове са 788. Преценено е, че всички жалби за нарушения са несъществени и не влияят на изборния резултат. Те обаче ще бъдат предадени на общинските ръководства на БСП и на Контролната комисия на партията.

В Шумен от 609 гласа 509 са за Нинова. В Бургас резултатът й е два пъти по-голям от бюлетините за Добрев. Показателна е и обстановката в Ямболска област. Резултатите тям бяха съобщени от депутата Кристиян Вигенин, който е сред приближените на Нинова: Ямбол – К.Нинова 460, К.Добрев 34, В.Жаблянов 10, Кр.Янков 7; Тунджа – – К.Нинова 772, К.Добрев 24, В.Жаблянов 8, Кр.Янков 8; Болярово – К.Нинова 267, К.Добрев 4, Кр.Янков 1; Елхово – К.Нинова 280, К.Добрев 24, В.Жаблянов 4, Кр.Янков 4; Стралджа- К.Нинова 234, К.Добрев 18, В.Жаблянов 9, Кр.Янков 8. От данните излиза, че в региона Нинова е спечелила с над 90%.

Изчислението на активността със сигурност ще бъде атакувано от вътрешната опозиция на Нинова. И то с основание, защото до последния момент не се знаеше колко точно социалисти са с право на глас. Активността, всъщност, е много ключов момент за вътрешните драми. Ако прагът от 50% не бе преминат, лидерският спор щеше да се пренесе на конгреса. На форума Нинова може и да няма мнозинство. Затова наред с основателните си възражения, опонентите на Нинова прибягнаха и до не много почтената тактика да призовават членовете да не гласуват.

Първоначално бяха издигнати цели 55 кандидати, но впоследствие едва петима от тях потвърдиха, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Жаблянов и Янков декларираха отказ преди няколко дни, но останаха в състезанието. Те призоваха партийците да не гласуват и така сътвориха парадокс – участници във вота апелират към избирателите за пасивност. Отказа се единствено Тодоров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране