15.06.2016 | 16:43
Нинова за Борисов: Това e единственият премиер, заради когото 20 души се самозапалиха
БСП размаха писмо на ЕК за спиране на 1.1 млрд. лв. за фонд "Земеделие", ГЕРБ пак отрича

Навикът ви е винаги да прехвърляте отговорността назад – към Орешарски, Станишев, Жан Виденов и Хан Аспарух. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на БСП лява България Корнелия Нинова.

Тя направи изявлението по време на дебата за информацията, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. „Това си ви е навик, правете го, но то не е ползотворно за България”, продължи тя. И припомни за протестите, с които народът се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. „Да припомним , че това е единственият кабинет и единственият министър-председател, заради когото 20 българи се самозапалиха”, подчерта Нинова.

Проблемът на България е правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ – тези 1.1 млрд. лв. ще трябва някой да ги връща и ще ги връща българският народ, заяви тя.  Рухна най-успешният ви рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП лява България” Драгомир Стойнев, четейки декларация от името на парламентарната група, във връзка с информацията, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони, предаде Агенция „Фокус”. „Както винаги ГЕРБ се опитват да прехвърлят вината върху някой друг. Нека бъдем реалисти и да видим какво точно пише в това писмо. Европейската комисия (ЕК) не вярва на сертифициращия орган. ЕК не признава извършените от него проверки. От писмото става ясно, че системите във Фонд „Земеделие” не работят. Не вярват на представените документи, защото съществуват несъответствия”, посочи Стойнев. „В писмото се декларира, че по време на одитната мисия на Главна дирекция „Земеделие” на ЕК през януари, е било обърнато внимание на недостатъци в работата на българските власти”, допълни още той. Според БСП, в писмото се посочва, че ЕК не приема заключенията в доклада на сертифициращия орган. „Държавен фонд „Земеделие” не е изпълнил коректно изискванията на европейското законодателство и по тази причина ЕК нe признава разплатените средства през 2015 година. Това означава, че за сега те остават за сметка на държавния бюджет”, се посочва още в декларацията на „БСП лява България”.
“Правите сделка с дявола, за да останете на власт, говорите лъжи”, защото сте некомпетентни.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева в отговор на декларацията на БСП лява България по повод излязлата информация, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. „На сайта на земеделското министерство има изкарано това писмо от ЕК и само хора, които го разбират, могат да го обсъждат”, обърна се тя към левите депутати, които обвиниха ГЕРБ, че крият този документ от обществото.

Кампанията за президентските избори започна, когато Корнелия Нинова стана председател на БСП, смята Караянчева. Когато ние дойдохме на власт, ПРСР беше върната за доработване с 426 забележки и въпреки всичко МЗХ направи чудеса, за да може тази програма да тръгне и да започне да се разплаща. Всичко, което говорите, са пълни лъжи, защото сте некомпетентни, заяви Караянчева по повод опозицията от БСП.

Програмата за развитие на селските райони нито е спряна, нито има изискани 1.1 млрд лева. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която дойде в парламента, за да вземе участие в дебата във връзка с твърденията на „БСП лява България”, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони, предаде Агенция „Фокус”. За доказателство, че програмата не е спряна, министър Танева предостави на народните представители платежни нареждания от тази сутрин, с които са възстановени над 100 млн. лева от разплатените по програмата средства. „Когато за първи път се появи информацията, междувременно ние изплатихме нови 56 млн. лева”, уточни Танева. „От дата на писмото през месец април до сега, по ПРСР са разплатени близо 200 млн. лева. Можеха ли тези плащания да бъдат извършени, можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от ЕК пари, платени по програмата, ако тя беше спряна?!”, попита министърът на земеделието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране