30.12.2020 | 13:23
НОИ разкри схеми за източване на пари
За година в Пазарджишко са отменени над 2,5 пъти повече болнични

Фирми подават данни за осигуряване за кратък период – 9 или 12 месеца, за да се придобие право на обезщетение за безработица и съмнително често „боледуване“. Така се източват максимално пари от ДОО през две пера – болнични и безработица, установили контролните органи на НОИ. В Пазарджишка област след проверки са отменени 716 болнични листа за 15 323 дни, което е над 2,5 пъти повече в сравнение със същия период на 2019 г.

Дава се пример за дружество, което не осъществява стопанска и търговска дейност от 2014 г., но незнайно дори и за собственика му, от 2017 до 2019 г. фирмата наема работници и служители. Дори са подавани данни за осигуряване и са представяни документи за плащане на болнични на един човек. В обяснението си „болният“ твърди, че се свързал с въпросната фирма чрез познат и по обява в интернет, като работата се е състояла в търсене на хора по селата за купуване на отпадъци от производството на дървесни продукти. „Фирмата“ е в Пазарджишко, а измамата е установена от Териториалното поделение на НОИ в Пазарджик. За неправомерно изплатените „болнични“ с различни диагнози е издадено разпореждане за възстановяване на 2317,56 лв., съобщават от НОИ.

Служителите на НОИ разкрили и друга очевидна измама – две дружества на свързани лица подали уведомления за сключени за съмнително кратки периоди трудови договори с 76 души, предимно за работа като продавач-консултанти или общи работници. Оказва се, че фирмата, в която са „наети“, се помещава в около 6 кв. м, което означава, че на 1 кв. м са работили по 13 души едновременно. При проверката се установява, че част от хората са заети с търговия, но не са представени нито стоки, подлежащи на продажба, нито документи за осъществени продажби. В опит да се измъкнат, някои от наетите казали, че работното им място било в „къща за гости“, но проверката установява, че въпросната сграда е в груб строеж. За установените щети на ДОО на осигурителите са съставени ревизионни актове за близо 20 хил. лв.

НОИ в Пазарджик е установила множество други нарушения. Грубите фалшификати често граничат с необяснима наивност – нескопосани ксерокопия на документи, „английска борса“, въвеждане на несъществуващ кодекс, коментират експертите от осигурителната институция.

От началото на годината до 30 ноември в областта са отменени 716 болнични листа за 15 323 дни. Това е над 2,5 пъти повече в сравнение със същия период на 2019 г., когато са отменени 265 болнични листа за 5954 дни. От началото на 2020 г. до 30 ноември във връзка с представени от осигурителите 89 315 документи за болнични са платени близо 31 млн. лв., а по приети 9679 заявления за отпускане на обезщетения за безработица  – над 26 млн. лв.

1 коментар

  1. Мунча каза:

    Спират кражбите и източванията за да има повече за Боко. Още мало му остава и няма да може вече да краде.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране