29.01.2019 | 1:11
Номинираха официално Ципрас и Заев за „Нобел“ за мир
Причината - Преспанското споразумение

Лауреатката на Нобелова награда за мир Уидед Бушамауи е номинирала официално премиерите на Гърция и Република Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за Нобеловата награда за мир за 2019 г., съобщи днес МИА.

В писмо до македонския министър-председател Зоран Заев Бушамауи го е уведомила, че той и гръцкият му колега Ципрас са официално номинирани за това, че са осигурили „модел на мирни и конструктивни решения на двустранни и многостранни разногласия между съседни държави, които могат да служат за пример на Балканите и в по-широкия регион“.

„Ратифицирането на Споразумението (от Преспа) от двете страни“, пише Бушамауи, „е доказателство , че диалогът, позитивната енергия, космополитността, решимостта и добросъседските отношения са съществено важни за разрешаването на всякакви проблеми, независимо от националистическия натиск от двете страни“.

Нобеловата лауреатка окачествява постигнатото като „проява на смелост“, като по думите й това насърчава диалога и доверието и създава здрава основа за бъдещо сътрудничество между Република Северна Македония и Гърция в рамките на международните организации.

В събота Удо Булман, председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс, и Габриеле Цимер от Европейската обединена левица/Северна зелена левица също номинираха двамата премиери за Нобелова награда за мир, напомня МИА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране