25.04.2016 | 19:42
Норвегия плаща по $3650 на бежанците да си ходят
Австрия затяга граничния контрол с Унгария и Италия

Норвегия ще плаща на бежанците по около 3560 долара (30 000 норвежки крони), за да се върнат доброволно в родните си страни, обяви министърката на имиграцията и интеграцията Силви Листхау, цитирана от информационните агенции. Властите решиха с една трета да увеличат сумата, която плащат на мигрантите, чиито молби за убежище са отхвърлени.

Листхау разясни, че първите 500 бежанци, които напуснат Норвегия в следващия месец и половина, освен еднопосочен самолет билет ще получат и по 30 000 крони. “Ще се опитаме да убедим повече хора да се върнат доброволно, като им плащаме по-големи суми, ако напуснат страната”, каза министърката пред местните медии. Според нея по този начин Осло ще спести много пари, тъй като издръжката на хората в бежанските центрове е доста скъпа. Силви Листхау обясни, че срокът от месец и половина може да бъде удължен, ако се окаже, че инициативата дава добри резултати и значително се увеличи броят на търсещите убежище, които искат да се приберат в родните си страни. Миналата година в Норвегия са подадени почти 31 000 молби за убежище. Правителството очаква тази година 33 000 молби, като в първото тримесечие са подадени под 1000.

Междувременно Австрия започна проверки на превозните средства, пресичащи границата с Унгария, на гранично-пропускателния пункт Никелсдорф, през който през миналата година преминаваше голяма част от бежанския поток, предаде ТАСС. В резултат на проверките на границата има задръствания, а шофьорите чакат около час. Австрия се готви да затегне граничния контрол и с Италия в края на май. Виена предупреди Рим, че ще започне по-строги проверки при прохода Бренер, ако миграционният маршрут се премести към Италия и властите не успеят да спрат потока към Австрия. Правителството на канцлера Вернер Файман се готви да издигне и ограда в района на прохода.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране