22.10.2020 | 13:24
Носенето на маски на открито трябва да е обнародвано в „Държавен вестник“
Само тогава заповедта на здравния министър ще има силата на задължителен акт

Носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да има силата на задължителен акт.

Общите административни актове, които целят да наложат мерки в обществото, подлежат на обнародване в Държавен вестник и това е начинът и механизмът, по който държавата е сметнала, че всеки един от нас е достатъчно добре информиран, за която и да е промяна в обществено правната сфера, която засяга нашите права. Гражданите се считат за уведомени по подобни мерки, ако те са обнародвани в Държавен вестник“.

Едно е да се каже нещо в медийното пространство, да се напише на сайта на здравното министерство или да се прочете в интернет. На сайта на Министерство на здравеопазването все още няма качена заповед в тази посока, но дори да има заповед в конкретика, трябва да обърна внимание, че с подобна заповед няма как да се наложи такава мярка – цялото общество да носи маски на открито – това не може да стане с едностранна заповед от страна на министъра на здравеопазването.

Задължителното носене на маски трябва да се опише в друг административен акт, а не в заповед на здравния министър, съобразно Закона за административните актове.

Освен това трябва да се има предвид, че сега не сме в ситуацията на извънредно положение, а сме в извънредна епидемиологична обстановка, която по силата на Закона за здравето не дава възможност едностранно на министъра на здравеопазването да прави мерки от такъм мащаб. Никъде не е разписано как ще се процедира с хората, които по медицински и здравословни причини не могат да носят маски, както и за кои хора е задължително да носят маски.

С оглед интереса и здравето на децата не е най-добре те да носят маски, това се коментира и от Педиатричната асоциация. Разчитам, че в тази тежка ситуация здравните власти ще излязат със становище относно децата, защото според мен тази уязвима група е защитена по смисъла на конституцията, към тях трябва да се подхожда с по-висока доза внимание.

Властите не успяват да убедят хората да носят маски, защото е разрушено доверието и защото поведението на властта не кореспондира с мерките, които налага.

Очаквам с нетърпение да видя как Министерството на здравеопазването ще опази общественото здраве с маските на открито, в какъв акт ще го обективира и как ще гарантира правата на нас пълнолетните така и на всички деца.

адвокат Мария Петрова, БНР

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране