17.02.2019 | 0:43
Нощното събуждане е сигнал за 3 болести
Факт е, че много хора се събуждат през нощта по неизвестни и неразбираеми причини

Качественият и пълноценен сън е важен елемент за общото здраве на организма. Ако по някакви причини не можете да спите спокойно и често се събуждате, вслушайте се в сигналите на организма. Факт е, че много хора се събуждат през нощта по неизвестни и неразбираеми причини. Това може да бъде банално неудобство, неправилна поза или преяждане на вечеря. Но твърде честите и редовни нощни събуждания могат да бъдат свидетелство и за наличие на проблеми със здравето.

Ноктурията е заболяване, при което контролът на уринирането е много труден. В такъв случай организмът, изпитвайки нужда от изпразване на пикочния мехур, ще почне да ви буди. При здравите хора без ноктурия сънят протича безпрепятствено в продължение на 7-9 часа. Ако се събуждате по няколко пъти през нощта със силно желание за уриниране, обърнете се към лекар.

Непълноценният сън сигнализира и за наличието на сънна апнея. За да се защити, организмът умишлено подава сигнал за събуждане. Ако ви мъчат главоболие, сухота в устата и болки в гърдите по време на събуждането, незабавно се изследвайте за тази болест.

Още една причина за неспокоен и непълноценен сън може да бъде гастроезофагеалната рефлуксна болест. При това разстройство на храносмилането процесите на отделяне на киселини се осъществяват неправилно, което води до нощно събуждане от болки в хранопровода и повдигане. За да избегнете задълбочаване на проблема, се постарайте да не ядете преди лягане, откажете се от алкохола и цигарите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране