11.03.2021 | 14:53
Нов удар от Брюксел! ЕС няма да признава заповедите за арест на Гешев
Съдът в Люксембург нареди, че европейските заповеди за задържане трябва да се контролират от съд

Никоя държава от Европейския съюз вече няма да изпълнява европейските заповеди за арест, издадени от прокурор в България, докато страната не промени закона така, че да бъде осигурен съдебен контрол върху тези прокурорски актове. Това следва от решението на Съда на ЕС в Люксембург (СЕС), постановено в сряда, 10 март.

Според него не са изпълнени изискванията за ефективна съдебна защита, ако европейската заповед за арест (ЕЗА) е издадена от прокурор и не подлежи на съдебен контрол в страната, преди издирваният да бъде предаден. Решението е след запитване от английски съд за българска европейска заповед за арест. Тя е издадена от обвинител от Свищов на базата на прокурорско постановление за 72-часово задържане на лицето.

По куп знакови дела, сред които тези срещу Васил Божков, Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви и т.н., прокуратурата е поискала екстрадиция именно на базата на прокурорски постановления за задържане, върху които не е осъществен съдебен контрол. Защитата на Цветан Василев направи опит да обжалва пред съда задържането, но съдът отхвърли искането, че след като няма реално задържане, такова искане е безпредметно.

От решението на СЕС сега следва, че в казусите „Баневи“ и „Арабаджиеви“, които са екстрадирани по силата на ЕЗА, това е извършено в нарушение на европейското право.

Фактът, че решението на СЕС от 10 март констатира несъответствие между българското право и правото на ЕС не означава, че осъществените преди него екстрадиции са съответствали на европейското право. Това позволява на всички, които са били екстрадирани по силата на ЕЗА, издадени от прокурор въз основа на постановление за 72-часово задържане, да предявят искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за нарушение на правото на ЕС, обясни Екимджиев. По делото срещу държавата, което Баневи водят в Софийския градски съд, такъв иск е предявен, допълни той.

Министерът на правосъдието Десислава Ахладова свиква спешно работна група с представители на съдебната власт, Висшия адвокатски съвет и академичната общност, заради решението на Съда на Европейския съюз за европейските заповеди за арест (ЕЗА) от България.

Целта е бързо да се обсъдят промени в законодателството, така че да се отговори на поставения въпрос в Решението за регламентиране на съдебен контрол върху издаваната от прокуратурата на България ЕЗА, съобщиха от министерството на правосъдието.

В момента Народното събрание е в предизборна ваканция, за промени в законодателството ще се наложи свикване на извънредно заседание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране