02.10.2020 | 17:46
Нова лъжа на ГЕРБ! Борисов преиначи думи на Туск
Премиерът видя подкрепа в критиките на шефана ЕНП

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че е получил подкрепата на председателя на Европейската народна партия Доналд Туск срещу провеждащите се у нас вече трети месец протести.

„Имате нашата подкрепа! Това ми каза президентът на ЕНП Доналд Туск по време на срещата ни в Брюксел. Двамата сме на мнение, че българското правителство постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани – тези политики могат да гарантират устойчиво развитие на България. Той ме поздрави за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори и заяви, че редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение. Според Туск системните партии като политическа партия ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата“, написа той във фейсбук профила си.

Доналд Туск също съобщи за срещата в Туитър, но тонът му бе доста по-различен. За разлика от Борисов, който по традиция “спестява” критиките, Туск не пропуска да подчертае нуждата от реформи в областта на правосъдието и от резултати в борбата с корупцията. Освен това Туск наистина говори за избори, но никъде не казва, че те трябва да са редовни, както му се иска на Борисов.

От него става ясно, че двамата са коментирали още пакета от мерки за възстановяване, чрез които да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Премиерът Борисов заяви, цитиран от БНР, че България е готова да даде своя принос в общите европейски решения за Covid-19 и да се включи с това, което реорганизира като своя продукция – защитни облекла, маски, шлемове, респиратори и „всичко останало, което касае този процес“. По думите му страната ни е готова да се включи със свое производство на защитни материали в усилията на ЕС да бъде самостоятелен в снабдяването със здравно оборудване в пандемията.

„Мисля, че успяхме да намерим един сравнително добър баланс, който хем да защити нашите членове на европейското семейство в Гърция и Кипър, хем в същото време, що касае и митническото споразумение и митническия съюз, да даде до декември възможности на Турция да предприеме действия, с които след това да задълбочиме сътрудничеството, да не се отива на санкции“, заяви Борисов по повод заключенията за действията на Турция в Източното Средиземноморие.

Председателят на ГЕРБ и президентът на ЕНП са обсъдили и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в ЕС. „Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система“, изтъква премиерът Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране