22.06.2020 | 0:48
Нова плаши със ”сезиране на институциите” заради уронване на престижа й
Опорките до телевизията са били спуснати от пиарката на Бойко Борисов - милионерката Севделина Арнаудова, се твърди в редакционен мейл

Социалните медии завряха след като бе разпространен кадър на имейл с опорки, за който се твърди, че е писан от директора на новините в Нова тв. В него се посочва как да бъдат отразявани новините свързани с Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, но и за президента Румен Радев, Васил Божков и други настроени критично към управляващите. Малко по-късно от телевизията реагираха остро със съобщения в което заплашват със сезиране на институциите всеки, който уронва престижа на телевизията..

“Нова Броудкастинг Груп категорично заявява, че ще сезира всички отговорни институции при всеки опит да бъде уронен престижът и авторитетът на медиите в групата на компанията чрез фалшиви новини.”

Това се казва в позиция на медийната група на Нова телевизия, публикувана днес на сайта на медията. Причината според ръководството за такава атака е високия рейнтинг на медията.

“В името на всички наши зрители и читатели, както и в името на професионализма на всички наши колеги, ръководството на Нова Броудкастинг Груп няма да позволи умишлено и злонамерено разпространяване на измислени текстове и фалшиви новини, опетняващи достойнството и авторитета ни. Въпросните анонимни фалшификати не са в състояние да издържат и елементарна проверка за достоверност.Заявяваме, че ще вложим всички усилия, за да открием източника на лъжливата информация, който да понесе цялата строгост на закона.”, заявяват още в обявата си телевизията.

Причината за острата реакция е снимката на имейл, за който се твърди, че е изпратен от директора “Новини и актуални предавания” в телевизията – Миляна Велева (б.р. – бивш директор в Канал 3), до служителите на медията. Текстът е озаглавен “Професионални насоки 2020”.

Освен кадърът в социалните мрежи се тиражира и самия текст, който звучи скандално и съответно предизвика множество коментари. Ето какво пише журналистът Николай Марченко по темата:

#Кой е “шефа”? Българската журналистика в един скрийншот. Информационната политика на Бойко Борисов и Севда Арнаудова: в насоките на шефката на новините на Nova TV Миляна Велева…Това трябва да се провери, ако е вярно. И ако е истински списък от опорки: е за разследване относно нарушаването на свободата на словото и въвеждане на цензурата в националния ефир от шефката на Пресцентъра на Министерския съвет.

Проверка трябва и от Комисията за защита на конкуренция – това е частна телевизия, откъде накъде е в картел с Канал 3 и ПИК?

Какво мислят в СЕМ, ще се самосезират ли, а, Бетина Жотева и Розита Михайлова?

Който не вижда добре. Александър Ненов го свали на текст:

“Професионални насоки (май 2020) на НоваТВ

Колеги, напомням на всички, че репортажите за кметовете на ГЕРБ, за които имаме данни, че имат минимални грешки в управлението да са леко критични.

За кметовете на БСП и ДБ, включително и районните в София, трябва да сме силно критични, та дори и да засягаме Столичната община.

Знаете, че не трябва да изкарваме управлението безгрешно, но не и провалено,

ЗА ДА НЕ НАРУШАВАМЕ ДОГОВОРА,
но ни е позволена критика, в рамките на нормалното.

Напомням ви, че от репортажите с премиера да се изрежат въпросите на бТв, 7/8 и Свободна Европа.

За президента – репортажите да са кратки и без конкретика.

Божков винаги да е споменаван като
ОБВИНЕНИЯТ В РЕДИЦА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ БИВШ ХАЗАРТЕН БОС.

В тази връзка – канете Найденов по-често.

Той СЪЩО СЕ Е ЧУЛ С ШЕФА и има готовност винаги да е първо при нас.

Даренията на шефа и г-н Пеевски да се отразяват с необходимото внимание.

Не забравяйте препоръките ми от началото на месеца, относно компаниите на шефовете и отразяването на посещенията на премиера в тях. Същата трябва да е и посоката днес.

С колегите от Канал 3 поддържаме първоначалната уговорка за обмен, а от днес и с агенцията на г-н Недялков (ПИК – А.Н.). Там препоръките при конференциите на Щаба да се чуват ВИНАГИ въпросите на ИВЧЕТО (явно Ива Николова – А.Н.). Нареждането е от шефа и аз смятам така.

За спортна дирекция – знаете от новия сезон – политиката се променя и започвате да изписвате и изговаряте двете цската така: цска – София, а новаците като ЦСКА 48.

Васко(може би Васил Иванов – А.Н.) е говорил с шефа и трябва да се покаже отношение към втория му клуб. Не му е харесало това, което е чул и видял.
Не искам да съм лошата, но ще се наложат още съкращения, заради Covid-19.

Не мисля, че ако се придържаме към спуснатите от Севда насоки, ще имаме проблеми. Следвайте препоръките до изборите.

Поздрави и весел Гергьовден.

Миляна” #цензура

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране