19.07.2015 | 14:43
Нова простотия от ДПС: Храната в детските градини да бъде според религията
Цвета Караянчева: Недопустимо е да се делят децата при хранене
Децата в училищата и детските градини да бъдат хранени според религията им, искат от ДПС.
От движението предлагат това да стане чрез промяна в Закона за закрила на детето.  Причината е, че хората от смесените райони се оплаквали от менютата в детските заведения.В детската градина в хасковските Минерални бани са записани 65 деца, част от тях от мюсюлмански семейства. Въпреки че там в менюто често присъства например свинско месо, оплаквания няма, показа репортаж на Нова телевизия.Депутатите от ДПС обаче предлагат промяната, защото жалби имало много. Техни избиратели се оплакали, че децата им се хранят с продукти, които религията им забранява.  Свинското рядко присъства в менютата. Обикновено е само в каймата, а децата я харесвали, обясниха служители в детските градини. Според тях промените ще оскъпят порциона на децата. Освен това менюто за седмицата е поставено на видно място и всеки родител можел да се запознае с него. Промените са внесени в парламента и всеки момент ще влязат за обсъждане в комисии, а наесен и в пленарна зала.

Според мнозинството обаче по-важно е качеството на храната и не одобряват предложенията. Според Цвета Караянчева е недопустимо да се делят децата при хранене.

И все пак, ако парламентът вкара религията в менютата на децата, това ще доведе до допълнителни разходи за градините и училищата. Основният разход всъщност ще бъде не толкова за продукти, колкото за допълнителен персонал, ако се наложи да се готвят различни ястия за децата от различните религии.

1 коментар

  1. Дедо В. каза:

    И така спокойно, бавно и полека, на българина му го вкарват за още неколко века.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране