21.07.2015 | 0:09
Нови сблъсъци между българи и цигани в Гърмен
Мургавите плашат: Не можете да ни съборите къщите, но ние ще ви запалим

Жители на община Гърмен внесоха подписка в Министерския съвет с искане държавата да въстанови законовия ред, а МВР да гарантира сигурността им.

Над 700 души са се подписали срещу отлагането на събарянето на незаконните постройки в общината. Жителите на Гърмен настояват държавата да приложи закона по отношение на незаконните постройки на територията на общината, искат мерки от социалното министерство в съответствие със закона за закрила на детето при упражняване на родителските права, както и ефективни мерки от МВР за гарантиране на сигурността, спокойствието и неприкосновеността на собствеността на жителите на Гърмен.

Писмото е адресирано до Министерския съвет, президентството, парламента, главния прокурор и всички отговорни институции. Вносителите на подписката дадоха и едноседмичен срок на институциите и се заканиха, че ще поискат отново оставките на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие, както и на главния прокурор.

За намирането на решение на проблема, жителите на Гърмен поканиха социалния министър Ивайло Калфин и регионалния Лиляна Павлова да разговарят на място с хората. Ако няма резултати, те са готови да подновят протеста си на жълтите павета в началото на септември.

Същевременно жители на ромския квартал в Гърмен са подали жалба в полицията за закани, отправени към тях тази сутрин. До ескалация на напрежението не се стигнало заради намесата на силите на реда. По информация на Юлиян Герасимов от инициативния комитет на ромите, цитиран от БНР, група от около 40 жители на квартал „Кремиковци“ е тръгнала към общинския център, оборудвани с метли, лопати и мотики, за да положат изискуемия труд срещу социалната месечна помощ от 40 лв.

На същото мястото, където преди два месеца стана масовият бой, прераснал в нестихващо напрежение и протести, други жители на Гърмен отправили заплахи към ромите и не им позволили да продължат придвижването. Бързата намеса на полиция и жандармерия обаче предотвратила по-сериозни последствия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране