19.03.2020 | 13:01
Новите мерки на властта: забрана неевропейци да влизат в България
В магазини и аптеки - до двама над 60 г. Работещите ще им указват дистанцията
Кирил Ананиев

Две нови заповеди на здравния министър Кирил Ананиев са в сила от днес. С първата се забранява влизането на територията на България на всички лица, които са граждани на трети страни – тоест извън Европейския съюз.

Остава в силата  забраната за влизане в България и на хора, пристигащи от държавите в ЕС, в които има огнище на заразата с коронавирус –  Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Позволява се само транзитно преминаване, с цел прибиране в страната по постоянно пребиваване.

Новата мярка за затваряне на всички граници за неевропейци влиза в сила в 00.00 ч. на 20 март, пише в заповедта. Изключения се допускат само в много ограничени случаи.

Ето и пълния текст на тази заповед от днес:

1. Временно се забранява влизането на територията на Република България, считано от 00:00 часа на 20 март до 17.04.2020 г., включително, на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове и с каквито и да са транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни.

2. Остава в сила забраната за влизане на територията на Република България на лица, пристигащи от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на Република България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

З. Забраната по т. 1 не засяга граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на тези по т. 2.

4. Настоящата забрана не обхваща:

– здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;

– транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;

– дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;

– лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

Кирил Ананиев е направил и допълнение към заповедта, с която до 29 март (засега) са затворени много търговски обекти и публични сгради. Новото сега е, че собствениците и управителите на търговски или други публични обекти, чиято дейност към момента не е забранена – тоест магазини, аптеки и т.н. – трябва да организират дейността си „по начин, който не допуска събирането на повече от 2 лица над 60-годишна възраст в помещенията, където се предоставят услуги и прилежащите към тях площи на открито, като указват необходимостта да се спазва дистанция от най-малко 1-1,5 м между лицата“.

Новите мерки, които вече са факт с обявяването на заповедите на Ананиев, бяха анонсирани вчера вечерта.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране