26.05.2019 | 0:01
Новият кмет на Анкара наследи милиарди борчове
Злоупотребите с общинските разходи ще бъдат прекратени

Новият кмет на Голямата община Анкара Мансур Яваш съобщи размера на чудовищните дългове, завещани от предшественика му, пише опозиционният турски всекидневник „Сьозджу“.

Яваш е представител на Републиканската народна партия, която е основната опозиция в страната и спечели битката за поста в турската столица още на първия тур. Пред журналисти той заяви, че предишният кмет от управляващата партия на справедливостта и развитието Мелих Гьокчек е натрупал дългове от 9, 5 милиарда лири, като само към фирмите те са близо 1 милиард. Новият кмет подчерта, че злоупотребите с общинските разходи ще бъдат прекратени.

„Оттук нататък всички паркинги и билбордове ще се управляват от общината. Премахваме всички ненужни служебни автомобили, а ползваните под наем ще бъдат върнати на съответните фирми. Само общинската полиция, пожарната и щатните полицаи ще разполагат с коли, оставяме един служебен автомобил за кметските нужди“, посочи Яваш.

Той изрази недоумение от разхищенията в общината – секретарите имали служебни коли, но не и директорите на отдели. Предишният кмет прибрал трите джипа, един от които брониран, закупени с пари на данъкоплатците на цени до 1 милион лири. По настояване на Яваш двата джипа са върнати на общината, но бронирания останал при Гьокчек. Върнатите ще бъдат продадени, не са ни необходими, подчерта новият градоначалник.

„Преди изборите опонентите ми пропагандираха, че ако аз спечеля, ще уволня 25 000 общински служители и работници. Никой не е отстранен, но вратата е отворена за недоволните, могат да напуснат“, коментира кметът на турската столица. Той огласи и други стъписващи констатации от ревизията на разходите в общината – проверяващите се натъкнали на 100 000 топки за футбол и баскетбол. „На байрама ще ги раздадем за подаръци, нямаме друг избор“, заяви той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране