20.01.2021 | 19:55
Новият лъч на метрото пропадна. Фандъкова: Софиянци да се въоръжат с търпение за метрото
Станция "Хаджи Димитър" от третия диаметър ще остане затворена за неопределено време

Кметът на София Йорданка Фандъкова се появи в участъка на аварията по новата трета линия на метрото и впоследствие посъветва столичани да се въоръжат с търпение. „Екипи от инженери на „Метрополитен“ и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция „Хаджи Димитър“ (вчера релсите в него се надигнаха и това доведе до спиране на движението към крайната станция на новия метролъч – б.р.). След демонтажа на релсите, започва и демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите. С разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път. За да гарантираме пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи. Преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка“, се казва в съобщението на кмета във „Фейсбук“.

Както и преди нея коментира шефът на „Метрополитена“ инж. Стоян Братоев, Фандъкова заяви, че вероятната причина за аварията е близката Перловска река. „Този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането на нивата на подземните води, налягането на водата достига над 15 тона на кв. м.“, става ясно от съобщението й.

По-рано днес инж. Стоян Братоев съобщи, че вчера към 18.30 ч. системите алармирали за проблем в релсовия път. Влаковете спрели, а пътниците били изведени. Проверката показала, че се е надигнал 30-метров участък на около 200 метра от спирката. „Имаме норматив, съгласно който отклонението може да бъде максимум 5 мм, сега е повече“, поясни Братоев. Като възможна причина за надигането на релсите той посочи близостта на Перловска река и сериозните валежи през последните дни. Инженерът призна, че не е ясно кога „Хаджи Димитър“ ще отвори отново. Първоначално той даде срок от около седмица, но впоследствие поясни, че ситуацията е тежка и че спирката няма да работи „докато е необходимо“. Дотогава крайна станция на новия метродиаметър ще е „Театрална“, а от нея до „Хаджи Димитър“ пътуващите ще се извозват с автобус.

Трасето е в гаранция и разходите по възстановяването ще са за сметка на строителя – компанията „Трейс Груп“, поясни още Братоев. „Дори не сме изчислявали колко ще струва, защото това не ни интересува“, допълни той.

ЦГМ съобщи, че утре от 13:00 часа временната автобусна линия М3 (метробус) ще се движи по маршрут:  От спирка с код 1725 „Театър София“ на ул.“ Проф. Милко Бичев“ за автобусни линии 11, 213 и 404 в посока бул. „Ген. Данаил Николаев“(връзка с МС „Театрална“) по ул. „Проф. Милко Бичев“, наляво по бул. „Ген. Данаил Николаев“, наляво по ул. „Злетово“, наляво по бул. „Княз Александър Дондуков“, наляво по моста „Чавдар“, наляво по бул. „Владимир Вазов“ до спирка с код 0303 „Метростанция Хаджи Димитър“ и обратен завой на ул. „Острово“ до спирка с код 2108 „Метростанция „Хаджи Димитър“ за тролейбусна линия № 1 и автобусни линии 78, 79 и 120 в посока център, крайна и начална (връзка с МС „Хаджи Димитър“);

Връщане: от спирка с код 2108 „Метростанция Хаджи Димитър“ по бул. „Владимир Вазов“, наляво по ул. „Черковна“, надясно по бул. „Мадрид“ и надясно по ул. „Проф. Милко Бичев до спирка с код 1725 „Театър София“ (връзка с МС „Театрална“) .

Автобусите ще спират на съществуващите спирки по маршрута.

Това е третото спиране на най-новата линия по технически причини. Според “Спаси София” става въпрос за сериозна авария – релсовият път се е надигнал от преминаващата под тунела река и се очаква  влаковете да не се движат поне седмица. „Това е поредното некадърно строителство на Фандъкова и ГЕРБ въпреки инвестицията от близо 1 млрд. лева,” възмущават се от организацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране