24.03.2020 | 17:05
Новият медицински съвет се опълчи на щаба за коронавируса
Бързите тестове трябва да се прилагат масово, смята проф. Коста Костов

Още с първата си изява новият медицински съвет, който преди два дни бе създаден от премиера Бойко Борисов за борба с коронавируса, влезе в сблъсък с указанията на Националния оперативен щаб, ръководен от проф. Венцислав Мутафчийски. Резултатът е логичен, като се има предвид, че в него влизат хора, които от самото начало критикуват действията на щаба и предлагат различен подход към епидемията.

Съветът се оглавява от проф. Коста Костов, който пък има стара вражда с Мутафчийски, който го е уволнил от Военно-медицинска академия. Костов обаче ядно обяви, че „са заровени всички томахавки“ и че в момента са „мъжки времена“. „Не сме тук да влизаме в лични битки“, допълни неубедително той.

Според него медицинският съвет ще дава съвети на премиера, но не и решения. Въпреки това още с първата си изява експертите от съвета влязоха в сблъсък с оперативния щаб по въпроса за бързите тестове за коронавируса. Според проф. Мутафчийски те са ненадеждни и затова той е предпазлив за широкото им използване. Според медицинския съвет обаче това не е вярно и членовете му ще препоръчат въвеждане на масов скрининг на населението именно с тях. Доц. Атанас Мангъров, който влиза в съвета и който е началник на Детската клиника в Инфекциозна болница, обясни, че в страните, където се води успешна борба с COVID-19, се правят голямо количество изследвания и те не могат да се правят с бавни тестове. И даде за пример Германия, където се правят по 20 хил. изследвания на ден. „Сутрин се чуват някои странни твърдения, които ако са на изпит, няма да минат“, коментира той съветите на оперативния щаб.

Медицинският съвет ще изготви алгоритми за ползването на бързите тестове. „Алгоритъм е нещо по диагностиката, от което се чувства огромна липса в цялата страна. Искаме да съдържа кога, какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат и какво се прави с пациента“, каза Радка Аргирова, вирусолог от „Токуда“. Съветът имал и намерение да засили информативността по всичко онова, което е ново в медицината за борба с болестта. „Няма по-важно да се изгради информационна хигиена и да се информиране от достоверни източници“, смята Костов.

Сблъсък между съвета и щаба се очертава и по линия на броя легла, определени за болни от коронавирус. Зам.-здравният министър Бойко Пенков, член на съвета, обяви, че в България има 900 инфекциозни легла и няма никакъв проблем. Ген. Мутафчийски настоява още от сега да се предвидят повече легла, защото капацитетът на „Пирогов“ и ВМА е на изчерпване и трябва да се вземат мерки преди да е станало късно.

Медицинският съвет ще прави и упътвания за лекариите как да действат, така че да не са правно уязвими и да няма дискриминация на пациенти, обясни адвокат Мария Петрова.

Фармаколотът проф. Георги Момеков пък обяви, че трябва да осигури запас от хининови лекарства, но те трябва да се ползват само на подбрани пациенти. „Това са лекарства със страшно много странични ефекти, които могат да се проявят месеци след преустановяване на терапията“, заяви той.

В един момент шефът на медицинския съвет се усети, че сблъсъкът му с щаба е очеваден, и се опита да се презастрахова: „Ако нашето мнение се различава от това на щаба, то не е търсене на конфронтация. Не съм тук да влизам в конфронтация с началника на щаба. Това са лични битки. Тук съм да помагаме на щаба“.

Професорът се опита да оправдае и включването в съвета на представителя на зъболекарите д-р Валентин Павлов, срещу когото има неприключило съдебно дело за смърт на пациент. „Всички имаме нещо неидеално зад гърба си. Но сме тук като професионалисти“, каза Костов.

Макар да е само консултативен орган, Медицинският съвет има намерение да дава два пъти седмично пресконференции и да има собствена страница във „Фейсбук“.

При обявяването на идеята на съвета миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че иска да има алтернативни мнения, за да може той да си избере кое да следва с решение на правителството.

КОЙ ВЛИЗА В МЕДИЦИНСКИЯ СЪВЕТ

Проф. Радка Аргирова – вирусолог от „Токуда“
– Проф. Галина Кирова – специалист по образна диагностика от „Токуда“
– Проф. Северина Поповска – патолог от МУ-Плевен
– адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право
– д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър
– доц. Атанас Мангъров – началник детска клиника в инфекциозна болница-София
– доц. Васил Велчев – кардиолог, УМБАЛ „Св. Анна“
– доц. Любомир Киров – джипи, преподавател в медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
– проф. Георги Момеков – фармаколог, МУ „София“
– д-р Валентин Павлов – зам.-шеф на зъболекарския съюз
– Проф. Николай Младенов, анестезиолог „Токуда“
– доц. Росен Калпачки – невролог, „Св. Анна“
– д-р Александър Симидчиев – пулмолог, МВР болница
– Константин Вълков, програмен директор „Дарик радио“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране