01.12.2020 | 11:41
НСО опроверга лъжи на Борисов: Проверяваме всички, преди да влязат в дома му
Прокуратурата мълчи докъде стигна разследването за снимките от спалнята на премиера

Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Това се разбира от отговори на службата на въпроси на „Дневник“, с които на практика опровергават обясненията, с които Борисов опитва да се измъкне от темата за парите в спалнята му пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. „Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й“, твърди премиерът пред германското издание.

От НСО припомнят, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила „Секвоя“, през юни 2020 г. е имало вътрешна проверка, която не е установила пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняваното лице. Цялата преписка е пратена в прокуратурата, която разследва снимките.

В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти“, посочват от службата.

Златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро обаче не са в категорията „общоопасни средства и вещества“ (каквито са например оръжия или взривни устройства) и не биха застрашили живота и здравето на Борисов. Заради това вероятно не е било проблем да бъдат внесени в която и да е от сградите, охранявани от НСО – както от самия Борисов, така и от някой, който го е посетил.

„Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава“, посочват още от службата и в опит за обяснение защо премиерът не е длъжен да знае как точно НСО прави проверките.

„Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат“, категорични са от службата. На практика това означава, че всички хора, които посещават Борисов в резиденцията, са били проверявани, включително и близките и роднините му.

На въпрос на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ „Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?“, Борисов взема дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета си и казва: „Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари.“

Премиерът твърди още, че „красива жена може много лесно да преодолее защитата ми“.

„Местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди представляват лично тяхно пространство. Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охраняемо лице“, обяснява още НСО пред „Дневник“ дали има специални помещения, в които хората изчакват да бъдат приети, или имат възможност след проверката от охранителите свободно да стигнат до всяка стая в сградата.

„Обхватът, методите и способите за охрана се определят в зависимост от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняемото лице във всеки един момент“, уточняват от службата на въпрос дали след изтичането на снимките от спалнята на премиера има промяна в мерките за сигурност и охрана.

Loading...

1 коментар

  1. Писна ми каза:

    НСО да не ни разправя кого проверява! Самият факт, че един премиер е сниман когато спи е достатъчен за това какво се случва. И спрете да притопляте тази отвратителна постановка! Искате да изкарате Борисов супер елементарен, но така унижавате сами себе си. Този човек ви управлява 10 години. Озлочестихте и унизихте народа ни в цяла Европа. Уважението на първите ни хора навън е условие да бъдем зачитани и ние като народ!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране