27.06.2020 | 22:07
Няма разделение на властите, има задкулисен кръг, който напътства управленските действия на Борисов
министър-председателят не иска да се извършва обективно всестранно разследване на снимките от спалнята му

Генерал Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба „Сигурност“, председател на Демократи за силна България и съпредседател на политическото обединение „Демократична България“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“
Водещ: Ръководителите на Отдел и на Сектор „Наркотици“ в ГДБОП Кирил Ванков и Цветан Панков са арестувани за подкупи и чадър над дилъри. Скандалът в структурите за сигурност, засягащ едни от най-висшите полицейски служители, идва на фона на още по-широко мащабен и добиващ вече международни измерения властови скандал заради тиражиран вулгарен аудиозапис и снимки от спалнята на премиера с пачки от по 500 евро в чекмеджето и с револвер на нощното шкафче. Като отговор премиерът посочи президента като имащ интерес от компрометиращите го изделия, а прокуратурата погна президентския съветник за борба с корупцията за нерегламентирани връзки с подсъдим бизнесмен и влиянието му върху назначаване на посланици. Обаче стана ясно, че въпросният бизнесмен лобирал и пред министъра на външните работи за същите посланици чрез „елегантен“ натиск. В крайна сметка посланиците са назначени, разследван е президентския съветник, но не и външния министър, който ги е предложил. Президентът обвини премиера и прокуратурата в селективен подход и двоен стандарт, а събитията нажежиха отношенията между първите двама в държавата до степен, че те съставляват сами по себе си трети разрастващ се всекидневно скандал. В резултат България ври и кипи от скандали, в които трудно различими са добрите от лошите, но по-важният въпрос е: какво прикриват тези подобно на куклите матрьошки сюжети? Поканих за анализ ген. Атанас Атанасов – бивш директор на Националната служба „Сигурност“, председател на „Демократи за силна България“ и съпредседател на политическото обединение „Демократична България“. Какъв политически прочит правите на така изброените събития?
Атанас Атанасов: Наближават избори и типично за българската публика да се сгъстяват скандалите. Но има, разбира се, специфика във всичкото това. За съжаление към днешна дата в България няма разделение на властите, за да може да се разчита една власт да възпира друга или да контролира другата власт. Ние, в „Демократична България“ преди повече от 2 години направихме анализ на политическата ситуация, и това нещо беше отбелязано, например за тежкото обезличаване на българския парламент, от който нищо не зависи, а на практика прокуратурата работи като пиар част на изпълнителната власт и към днешна дата. Част от скандалите, които се разиграват, както днешния, наистина целят и ефект, който да отмества общественото внимание от много по-тежко компрометиращи обстоятелства, които засягат върха на изпълнителната власт. Такава е цялата ситуация. Разбира се, има и много други нюанси, но аз искам да започна с това, с което вие започнахте, с днешната новина, където има много интересни детайли. Още преди 2 или 3 месеца във висшите коридори на МВР се заговори, че трябва да бъде сменено ръководството на ГДБОП начело със Спиридонов или той вече е подал оставка, както става известно. И тази цялата оперета с тези задържани шефове от „Борба с разпространение на наркотиците“ цели да бъде оказан натиск, и той явно е постигнал своя ефект. Но в същия момент в съобщенията, които бяха разпространени за тази операция, има един много интересен детайл, че тази престъпна организирана група, която е действала начело с шефа на Отдел „Наркотици“ била действала 3 години. Вижте, това не са 3 дни, 3 месеца или 3 седмица – 3 години. Какво е правено 3 години? Това е тежък провал на ръководството на министерството като цяло, защото това означава, че е допуснато в средите на такава важна служба, каквато е ГДБОП, да съществува усещането за ненаказуемост и недосегаемост за тези служители. Така че Спиридонов подава оставка, а министърът ще носи ли отговорност затова, че 3 години в най-важната служба на МВР е съществувала такава корупционна среда. Но как да се търси отговорност на министъра на вътрешните работи за това, което се случва, след като се твърди открито и се дава доказателства за това, че на министър-председателя и министъра на финансите са занесени торби с 60 милиона, и на това нещо няма кой да реагира. И самият премиер не иска разследване на тези обстоятелства, а той би трябвало да подскочи като ужилен и да поиска разследване на тези твърдения, за да се защити, а той не иска разследване. Защото ако се проведе обективно всестранно разследване, ще се потвърдят фактите.
Водещ:Г-н Атанасов, каква война се води в България – борба с гангстери или борба между гангстери?
Атанас Атанасов:За съжаление, не мога да кажа, че се води война срещу гангстери, защото от другата страна май няма никой. Аз по чисти политически причини хич не изпитвам задоволство от това, че трябва да призная някои от изказванията на президента Румен Радев, че отговорят на действителността, за съжаление, но той и неговата институция нямат инструментите и ресурсите да се борят с всичко останало, което се случва. Аз ви казах, няма разделение на властите, напротив, има един задкулисен кръг от хора, които напътстват и бих казал даже ръководят управленските действия на министър-председателя. И той в някакъв смисъл се явява инструмент за реализиране на икономически интереси, носи отговорност, но не той е този, който взема решенията.
Водещ: Кои включва този кръг?
Атанас Атанасов: Този кръг е свързан с Държавна сигурност и бих казал, техният политически инструмент в публичната власт в България е ДПС.
Водещ:Ген. Атанасов, а това не го ли знаят в Европейската народна партия, където членуват ГЕРБ?
Атанас Атанасов:За съжаление, и в Европейския парламент, и в Европейската комисия в момента имат много по-тежки проблеми за решаване, не сме им ние, дето се казва, първи приоритет. Изобщо, пандемията от Ковид разхлаби много международни връзки. Често се е случвало в България международният натиск от организациите, в които членуваме, да са оказвали влияние върху вътрешната политика. Сега нито на НАТО, нито на Европейския съюз им е до нас и заради пандемията, и заради други проблеми, които съществуват. Така че тази връзка е силно разхлабена и ние не можем да разчитаме на натиск оттам за промяна на ситуацията в България. Трябва да разчитаме на собствените си сили. Решението на задачата общо казано в България е политическо и то може да се състои само на избори, тоест, на предстоящите парламентарни избори трябва да се мобилизираме и нацията да разбере, че има нужда от радикална промяна, да убедим хората да гласуват за алтернативата и за промяната, за да може да бъде отнесено това политическо статукво. В противен случай, ако на предстоящите парламентарни избори не се получи пробив, след това ще бъде изключително трудно да се промени ситуацията в държавата.
Водещ: На какво вие разчитате, след като сме бомбардирани постоянно със социологически изследвания, в които ГЕРБ си води в сондажите, държи убедително първото място, ако изборите са днес, той ще има най-високия процент, той ще влезе в парламента, а партии като вашата дори не минават бариерата?
Атанас Атанасов: Напротив, аз искам тук да ви оспоря. Последното проучване, което беше публикувано от една от реномираните социологически агенции, дава 7% на „Демократична България“, но това не е задоволително. Трябва да се търси конфигурация, която да може да отмести статуквото. Моят оптимизъм донякъде идва от това, че тази тотална мобилизация на всички канали за влияние върху обществото, която съществува, показват много тежки страхове в управляващата конструкция. Те разбират, че губят подкрепа, и затова засилват натиска да се работи чрез внушения и манипулации. Още повече това, което не е добре изобщо за страната, според мен, е, че икономическата ситуация като цяло тежко ще се влоши заради пандемията, и заради грешни управленски решения на властта като цяло. Така че цялостната ситуация не предвещава нищо добро и за управляващите. Аз не казвам, че ние трябва да се опитваме да яхаме общественото недоволство, а трябва да работим много консистентно, много сериозно, за да може да очертаем истинската картина на политическото статукво в България и да поискаме масирана обществена подкрепа за промяна.
Водещ: Предвиждате ли разширяване на базата на „Демократична България“? Предвиждате ли създаване на фронт?
Атанас Атанасов: Да. Това с фронта обаче е много сложно. Аз не искам тук да влизам в детайли, защото има различни консултации и нямам право да говоря за неща, които не са само мой приоритет. Но има усложнения, защото нали си давате сметка, че няма как да се получи взаимодействие да речем между БСП и „Демократична България“, ние идеологически няма как да бъдем заедно на фронтовата линия. В същия момент тук само един елемент искам да кажа, че най-голямата и може би единствената опозиционна сила в парламента, която е БСП, е тежко клатена, извинявайте за израза, през различни канали от властта, и парламентът на практика няма солидна опозиционна сила, защото БСП е раздирана от вътрешни противоречия. Всички останали в парламента не са никаква опозиция, там са търговци. Така че как може да се създаде фронт – ние ще работим за създаване на дясноцентристки фронт срещу това управление.
Водещ: Откъде дойдоха тези атаки срещу премиера – снимките, аудиозаписа? И то сега?
Атанас Атанасов: Ще прозвучи кощунствено това, което ще ви кажа, но аз си мисля, че сегашните политически ортаци, те отдавна са установили, че той е етично амортизиран като политически играч и вече не може да им бъде полезен, и на практика работят върху това да го заместят. Оттам идват нещата. Няма откъде тези аудиозаписи и тези снимки да излязат, освен от хора, които са много близки до министър-председателя. Тук аз не искам да обсъждам тези измислени сценарии, че едва ли не НСО там снимали.
Водещ: То не беше НСО, не бяха девойки, не беше чудо.
Атанас Атанасов: Вижте, това с девойките не е за подценяване, защото не искам тук да връщам лентата назад, но само искам да ви кажа, че навремето Държавна сигурност е разполагала със специално подразделение за подбор и обучение на високо квалитетни проститутки, които да бъдат използвани за активни мероприятия. Не изключвам сега приближени хора, с които доскоро премиерът работеше заедно, да са работили по този начин. Даже би могло да се каже, че това е водеща версия. По-важното е друго обаче, да оставим инструментариума и механизма, по който това нещо се е случило, по-важното е друго – ще има ли начин да се разследва, да се провери истинността на тази информация. Аз отново казвам, министър-председателят не иска да се извършва обективно всестранно разследване, а би трябвало той да поиска международно разследване, чрез което да опровергае и да докаже, че това са компромати. Той не иска това. Той е гневен, той излиза с цялата си парламентарна група, даже министри, гневно да се сърди на това, което се случва, но не иска разследване.
Водещ:А допускате ли, че има и линия за поръчка от Русия? Стана ясно, излязохте от вашето обединение с декларация, че АЕЦ „Белене“ няма лицензирана площадка и изграждането му е под въпрос.
Атанас Атанасов:Аз не знам дали изобщо ще се стигне дотам, но това е друга тема. По-важно е друго, вижте с какви темпове, как се строи газопровода, „газопровода на дружбата“ бих се пошегувал аз, с който Путин ще снабдява с газ своите приятели в Сърбия и Унгария, и българското правителство и Борисов оказва сериозен съпорт. Даже Путин му се скара, че темповете са забавени, след което Борисов докладва след среща със сръбския президент, че наваксват. Вижте, в тези отношение много е сложна ситуацията. Аз смятам, че Борисов не е проблем на руските имперски интереси на Балканите, и в Европа, а той никога не е бил мишена и на руските служби. Между другото, имаше 2-3 случая в предните години, в които стана ясно, че на някои от операциите, които руските служби провеждат на Балканите, както беше в Черна гора, да речем, плацдармът е в България, и тук се организират и се обезпечават тези операции. Има двойна игра на Борисов по отношение на Русия. Той вербално ги напада, а практически не им пречи за провеждане на техните операции.
Водещ:Тоест, ако има някакви атаки, някакъв натиск към министър-председателя, той идва от обкръжението около него?
Атанас Атанасов: Абсолютно. Неговите хора, с които работи. Вижте, аз съм правил анализи, събирал съм информация в тази насока. Всичко започва в 2013 година, когато след избори беше съставено правителството на Орешарски. Тогава Борисов се оплакваше, че го е страх, че ще го арестуват и в ареста ще го убият, спомнете си. Това го говореше в парламента, не къде да е, там съобщаваше всичките тези неща. Мисля, че тогава сключиха сделка с тези, които го смъкнаха така да се каже от власт.
Водещ: Го страхуваха?
Атанас Атанасов:Да, го страхуваха. И тогава сключиха сделка, и в последствие и следващите правителства, и предното, и сегашното, той винаги е обслужвал интересите на тези, които направиха правителството на Орешарски. Но пак ще кажа, аз смятам, че те са установили след задълбочен анализ, че той е тежко амортизиран и не може да бъде ползван повече, затова според мен сега се работи за неговото дискредитиране и отстраняването му от власт, ако може да бъде заменен от друга конструкция, която да обслужва тези интереси.
Водещ:Предсрочни избори или редовни в края на март, според вас?
Атанас Атанасов: Според мен, не зависи донякъде от Борисов, но специално той не би отишъл никога на предсрочни избори, защото се страхува от служебно правителство на Радев. И той си го казва публично това нещо. Но не е изключено късната есен да се стигне до предсрочни избори, заради тежкото влошаване на икономическата криза и икономическата ситуация като цяло, тоест, която да доведе до икономическа криза. Но това на този етап може само да се спекулира. Няма политически причини за провеждане на предсрочни избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране