25.06.2016 | 0:47
Общините масово събират незаконни такси
В много общини и гражданите, и фирмите плащали за услугата "предварително съгласие"

Местната власт в България масово налага незаконни такси, с които товари неоснователно граждани и фирми. За втори път в рамките на два месеца проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) е установила масово нарушение в много общини. ВАП е поискала да бъдат обявени за нищожни общо 17 общински разпоредби, по силата на които са се събирали подобни такси, съобщиха от държавното обвинение. Става дума за такси при промяна на предназначението на земеделските земи. Оказва се, че в общините Хасково, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет, Марица, Попово се налага такса “предварително съгласие”. Според прокуратурата това е незаконно, защото въпросното съгласие е само етап от процедурата по промяна на предназначението на земята. А това означава, че в рамките на една процедура и граждани, и фирми или организации плащат два пъти.

“Стореното е в противоречие и с изискванията на Закона за местните данъци и такси, тъй като не могат да се обосноват материално-технически и административни разходи за общината по извършване на услугата “предварително съгласие”, и то допълнителни, тъй като съобразно законовото разрешение таксата за промяна на предназначението постъпва именно в бюджета на общината”, пишат от прокуратурата.

Това не е първият път, когато ВАП иска да се отменят общински разпоредби. През април оттам заявиха, че се открили незаконни такси в 112 общини за разрешения за разкопаване на тротоари и вътрешноквартални пространства. “Такива разпоредби са незаконосъобразни. Недопустимо е въвеждането на незаконни административни процедури и събиране на такси от гражданите. Съгласно Закона за устройство на територията работите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват въз основа на разрешение за строеж”, заявиха тогава от ВАП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране