13.02.2020 | 12:17
Обвиненията спрямо Васил Божков нараснаха до 11
Бизнесменът е потърсил съдействие от Русия за пускането му ареста в ОАЕ

Обвиненията към хазартния бос Васил Божков нараснаха на 11, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Новите обвинения спрямо него са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Към настоящия момент продължава да се извърша преводът за неговата екстрадиция, която вече надвишава над 200 страници и до края на седмицата ще изпратин материалите до Министерството на правосъдието, което ще изпрати молбата за екстрадиция до ОАЕ, съобщи пред журналисти Милева.

По рано през деня БНТ съобщи, че Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно. Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста, научи „По света и у нас“. Днес  Emirates News Agency, съобщи, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е посетил Дубай в понеделник.

Руски граждани са посетили избягалия от България бизнесмен Васил Божков, който от две седмици се намира в ареста в Абу Даби, съобщи БГНЕС.

Оперативната информация сочи, че Васил Божков се е обърнал към тях за съдействие и за застъпничество пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста. До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането на руските партньори на Божков.

Вицепрезидентът и министър-председател на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум прие в понеделник директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин и придружаващата го делегация, съобщава Emirates News Agency.

На срещата присъстваха шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум – престолонаследник и председател на Изпълнителния съвет на Дубай, и шейх Мактум бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, заместник-управител на Дубай.

По време на разговорите са обсъдени начините за насърчаване развитието на двустранните отношения между ОАЕ и Русия.

В разговорите са участвали и шейх Мансур бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, генерал-майор Талал Хамид Белхул Ал Фаласи – генерален директор на отдела за държавна сигурност на Дубай, както и висши служители по сигурността.

Васил Божков избяга от България в началото на месец февруари. Специализираната прокуратура повдигна срещу него обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство Васил Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група. В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния – убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до началото на месец февруари.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране