10.06.2020 | 19:16
Очаквано! Държавата стана един от инвеститорите в ПИБ
26% от активите на банката бяха продадени в последния момент на двама купувачи

В последния възможен момент държавата се включи в днешния аукцион за 110 книжа, даващи право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв. за Първа инвестиционна банка. Набирането на тази сума бе ключово условия България да кандидатства за Еврозоната. До днес нямаше кандидати да купят 26% от банката. Държавата и втори анонимен засега инвеститор се явиха спасители в последния момент. Участието на държавата без подробности обяви икономическият министър Емил Караниколов.

Почти цялата емисия беше придобита от единия от инвестотирите  – 108 млн. права. Ако до 25 юни неизвестният засега купувач плати емисионната им цена от над 196 млн. лв.,  ще се сдобие с дял от 26.18% от капитала на банката. Няма формално изискване да се разкрива кой е инвеститорът, но името му със сигурност ще стане известно след евентуалното записване на акциите, тъй като ще притежава над 5% в публична компания.

Държавата е участвала в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка, потвърди пред Цветанка Ризова в Би Ти Ви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че стъпката е предприета само за да бъде изпълнено последното условие за присъединяване на страната към чакалнята на еврозоната. Другият участник бил частен инвеститор. Караниколов обясни слабия интерес на частния сектор към акции на ПИБ с пандемията от коронавируса.

В петък ще стане известно какъв е делът на държавата в банката, каза министърът.

Капитализирането на ПИБ е последният неизпълнен ангажимент на правителството за членството на страната в ERM II и банковия съюз.

Ако държавата е купувачът, тя ще трябва да вложи доста усилия да обоснове защо влиза в инвестиция при условия, които практически не се харесват на нито един частен инвеститор.

Причината за липсата на интерес от пазара беше, че цената на новите акции – 5 лв., беше около два пъти над борсовата, отбелязва „Капитал“. След успешния аукцион котировките на ПИБ скочиха до над 2.7 лв., като след това се върнаха до нива около 2.64 лв., което все пак е 2.33% ръст за деня.

Новият инвеститор ще има малко над 26%. Ако това е държавата или нейно дружество,  би трябвало да се получи и одобрение за държавна помощ от Европейската комисия.

3 коментара

  1. Начев каза:

    Фибанк е най-голямата банка с български капитал и с повече от милион клиенти, така че инвестицията на държавата е повече от разумна.

  2. Стефан каза:

    Това е добра новина за всички. Инвестицията си заслужава и със сигурност ще привлече още много нови клиенти на банката.

  3. Красен каза:

    Печалбата на ПИБ за 2019 е 260 млн. лв. Тези средства, които ще получи от държавата са нищо пред оборотите и печалбата на банката. Тя може само в рамките на по-малко от 1 година да ги възстанови напълно!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране