05.07.2019 | 12:37
Очаквано Кошлуков стана шеф на БНТ
Сашо Диков скочи: Той има кредити към КТБ. Сезирайте прокуратурата за източването на държавната телевизия

От втория опит Емил Кошлуков успя да оглави БНТ като генерален директор. Трима от петимата членове на СЕМ дадоха предпочитанията си за неговата кандидатура при гласуването днес. Два гласа спечели Сашо Йовков. Никой не останалите четирима кандидати не получи глас от СЕМ.

Според процедурата за избор на нов генерален директор са нужни поне 3 от общо 5 глава на регулатора.

Как гласуваха членовете на СЕМ?

Бетина Жотева даде гласа си за Емил Кошлуков, като отбеляза, че има и една сериозна забележка към концепцията му – да запази БНТ3 като канал за спорт.

Ивелина Димитрова и Иво Атанасов гласуваха за Сашо Йовков.

Розита Еленова обяви, че избира Емил Кошлуков.

Председателят на СЕМ София Владимирова също даде вота си за Кошлуков.

Мандатът на новия генерален директор е 3-годишен. Той ще управлява телевизията до лятото на 2022 г.

Емил Кошлуков е считан за близък до ДПС и управляващия медиите на движението Делян Пеевски. Едно от неговите фирми е участвала в източването на КТБ, а той дори е получил заем за „покупка на имот в САЩ.

Сашо Диков се ядоса много след гласуването и попита членовете на СЕМ дали знаят, че Емил Кошлуков има необслужвани кредити към КТБ. Бетина Жотева заяви, че той е представил чисто свидетелство за съдимост. „Това, окето ти говорвиш са демийни публикации и ние не мож еда взимаме решениая по тях“, заяви Жотева.

Диков обаче настоя, че случаят с Коко Каменаров трябва да им е обеца на окото. „Не сме ние органът, който да разследва Емил Кошлуков“, каза Жотева.

„Защо не сезирате прокуратурата за това източване на БНТ, да се провери къде са парите. Не е ли достатъчен повод това, че няма пари в БНТ?“, настоя Диков.

Бетина Жотева бе категорична, че СЕМ няма правомощия да разследва, а освен това Сметната палата и АДФИ не са представили доклади. „Разбрахме онзи ден за това състояние на държавната телевизия, когато и вие. Ние не знаем повече от това, което ни е казано по време на изслушванията и което става ясно от финансовия доклад“, заяви Жотева.

Иво Атанасов на свой ред каза, че не случайно е заявил, че няма доверие на Емил Кошлуков, защото той и досега е бил част от ръководството. Диков обаче продължи да иска обяснение от СЕМ и директно каза, че СЕМ днес са се самоубили.

Тримата, гласували за Емил Кошлуков членове на съвета обаче, побързаха да напуснат залата след скандала, който вдигна водещият, ядосан, че не е получил нито един глас. Диков потърси обяснение от Атанасов защо е гласувал за Сашо Йовков, който няма и ден управленски опит. „На мен ми хареса концепцията на Йовков и аз се мотивирах“, коментира Атанасов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране