17.11.2019 | 0:38
Очаквано! Роднините на Карадайъ няма да връщат пари за къщите за гости в Борино
ДПС „разреши“ на ГЕРБ да бъде пожертван единствено кметът на хасковската община Минерални бани Мюмюн Искендер, чиито деца ще трябва да връщат 780 000 лв.

Роднините на формалния председател на ДПС Мустафа Карадайъ няма да връщат пари за къщите за гости в Борино, построени с европейски пари. Това става ясно от публикуваното съобщение на Фонд „Земеделие“ за откриване на процедура по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане. Открити засега са 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100 процента за общо 43,1 млн. лв.

Сред тях обаче не фигурират имотите за милиони на родата на Карадайъ.

ДПС е „разрешило“ на ГЕРБ да бъде пожертван единствено кметът на хасковската община Минерални бани Мюмюн Искендер, чиито деца ще трябва да връщат 780 000 лв.

През май тази година стана ясно, че половината от къщите за гости с европари в Борино са на роднини на формалния председател на ДПС. Общо проектите с къщи за гости в Борино по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 са осем. От тях пет проекта за около 1 млн. лв., финансирани по ПРСР, се управляват от балдъзата и шурея на Мустафа Карадайъ. Семейният хотел “Аркадия”, изграден с пари по САПАРД, пък се ръководи от брат му и майка му.

Освен това шуреят на лидера на ДПС Невредин Кючюк редовно печели обществени поръчки на община Борино. Фирмата му “Виденица 2004” е изпълнила договори за над 3.5 млн. лв. Друга част от обществените поръчки в региона се печели от фирмата на брата на Карадайъ – Ахмед. Неговата фирма “Комерс-Борино” е спечелила поръчки за 1.3 млн. лв.

“Чала тур” ЕООД печели 244 530 лв. с проект за изграждане на вилно селище за селски туризъм в местността “Подмолата” в село Чала. Фирмата е еднолична собственост на Невредин Кючюк, показва справка в Търговския регистър. Той е брат на съпругата на Карадайъ – Джеврие, и шурей на лидера на ДПС, посочва “Биволъ”.

“Чала инвест” ООД печели 391 160 лв. за изграждане на къща за гости за селски туризъм в село Чала. Дружеството е собственост на Затие Караахмед (670 лв.) и Димитър Бойкинов (330 лв.), показва справка в Търговския регистър. Затие Караахмед е сестра на съпругата на Карадайъ – Джеврие, и балдъза на лидера на ДПС. Освен това Затие Караахмед е и съпруга на кмета на общината Мустафа Караахмед.

“Трока” ЕООД печели проект за 128 290 лв.за изграждане на къща за гости в местността “Кастръкли” в село Борино. Фирмата е еднолична собственост на Гюлтен Кючюк, показва справка в Търговския регистър. Гюлтен Кючюк е съпруга на Невредин Кючюк, който е брат на съпругата на лидера на ДПС, пише “Биволъ”.

“Извора Инвест” ЕООД печели проект за 281 321 лв. за преустройство на къща за гости и покупка на транспортни средства. Същата фирма има още един проект за 38 968 лв. за благоустрояване и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност. “Извора Инвест” е собственост на Джамиле Ахмедова и но се управлява от Затие Караахмед.

За да не бъде толкова очевидна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, фирмите първоначално са оформени на подставени лица, но впоследствие са придобити от Затие Караахмед, Невредин Кючюк и жена му Гюлтен Кючюк, показва Търговският регистър. Изследването на имотните сделки потвърждава, че още от самото начало зад тези проекти са стояли роднините на Карадайъ.

Майката на лидера на ДПС – Айше Карадайъ, пък печели пари по предприсъединителната програма САПАРД за семейния хотел “Аркадия”. Той се управлява от брата на Карадайъ – Ахмед. Всички къщи са оформени в един комплекс, който се предлага в интернет като “Вили Чала”. Даденият телефон за контакти е на сестрата на жената на Карадайъ и съпруга на кмета на община Борино Зетие Караахмед. Цените за ползване са по договаряне.

Дни след избухването на скандали, в паниката шуреят на Карадайъ – Невредин Кючюк пусна обява за продажба на три къщи за гости. За три имота, намиращи се в местността „Подмолата“ край село Чала, Община Борино, братът на съпругата му Джеврие иска 165 000 евро. Къщите се продават обзаведени, а снимките доказват, че те въобще не са били използвани по предназначение – приемане на гости срещу заплащане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране