08.02.2019 | 0:01
Очаквано! Съдът отхвърли исковете на Министерството на културата за неустойки заради ремонта на Ларгото и го осъди да плати 48 135 лв. разноски
Поради това за закъснението от 5 дни изпълнителят е освободен от отговорност

Тричленен състав на Апелативен съд – София е потвърдил решението на Софийски градски съд, с което се отхвърлят исковете на Министерството на културата за неустойки заради забавяне на ремонтните дейности по втори и трети етап на Ларгото от страна на сдружение „Антична Сердика“. Министерството е осъдено и да заплати разноските по делото на фирмите „П. – В.“ – Е. и „Реставрация“ – ЕАД, които са част от сдуржението, общо 48 135 лв. Това става ясно от решението на съда публикувано на официалната му страница.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

В жалбата си пред апелативния съд министерството изложило доводи за неправилност на решението на първата инстанция поради нарушение на материалния закон, необоснованост и съществено нарушение на процесуалните правила Апелативните съдии обаче посочват точно обратното, че решението на Софийски градски съд е правилно – обосновано е, съобразено със събраните доказателства и материалния закон и постановено при спазване на процесуалните правила. И допълва, че релевантните за спора факти са правилно установени, правните изводи на съда съответстват на тях и на разпоредбите на материалния закон, поради което настоящата инстанция изцяло ги споделя.

След като излага мотивите за решението си съдът посочва в обощение, че може да се направи изводът, че възложените с договор строителни работи по етап Три са били изпълнени още към 29.12.2015 г., т.е преди крайния срок – 20.01.2016 г. Строителните работи по етап Две са били изпълнени също преди крайния срок, но поради бездействието на Министерството на културата са предадени на 25.01.2016 г.

Поради това за закъснението от 5 дни изпълнителят е освободен от отговорност.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране