30.12.2019 | 23:44
Очаквано! За прокуратурата културният министър е напълно невинен за „Ало, Банов“
Държавното обвинение продължава да настоява, че няма данни за досъдебно производство по изнесеното от Елена Йончева за ремонта на "Ларгото".

Втора, по-висшестояща, прокуратура оневини културния министър по скандала „Ало, Банов съм“. Прокурорът Б. Дукова от Апелативната специализирана прокуратура е отказала да образува досъдебно производство, в което да се изясни има ли престъпление и кой е виновен. “Сега” разполага с постановлението от 19 декември т.г.

Сигналът срещу Боил Банов бе подаден в края на януари от депутата от БСП Елена Йончева. Тя пусна три записа на телефонни разговори, в които се чува как Банов дава инструкции по какъв начин да се оформят документи за ремонта на столичното Ларго, така че изпълнителят да не плаща неустойки от поне 700 000 лв. за забавяне на строителните и довършителните дейности. Тогава Банов отрече обвиненията и се обяви за жертва на рекет от страна на служител на министерството.

В прокурорското постановление от 11 април пише, че проверката се прекратява, тъй като „липсват данни за извършено престъпление“. След два месеца и половина работа прокурорът не намира нарушения нито от страна на Банов, нито от страна на неговия заместник. Не е установено и „набавяне на имотна облага“. „Категорично не се установи каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица – министър, зам.министър, които са изпълнявали функциите на възложител, по смисъла на Закона за обществените поръчки в инкриминирания период на изпълнение на проекта“, се казва още в документа.

Решението е обжалвано от Григор Здравков от „Антимафия“ и лидера на БСП Корнелия Нинова. Двамата искат да се отмени постановлението на Специализираната прокуратура и да се образува досъдебно производство. Прокурор Дукова обаче е потвърдила отказа на по-долната инстанция като обоснован, законосъобразен и правилен. Прави впечатление, че прокурорското постановление е издадено само ден след клетвата на настоящия главен прокурор Иван Гешев. Постановлението на апелативната прокуратура може да се обжалва пред Върховна касационна прокуратура.

До въпросното постановление на Апелативна специализирана прокуратура се стига след две жалби. Първата е на Григор Здравков от Българска легия „Антимафия“. В нея той не само иска отмяна на постановлението на по-долустоящата прокуратура, но и твърди, че трябва да има проверка. От постановлението на прокурор Дукова става ясно, че в жалбата си той твърди, че са налице „основателни съмнения за конфликт на интереси на висшестоящи политически лица за дълъг период от време“. Посочвало се, че може да става дума за организирана престъпна група, създадена с цел облагодетелстване от служебно положение. В жалбата се твърдяло и че може да се касае за търговия с влияние, както и че имало съмнения за подготвящи се злоупотреби с финансови средства от европейски фондове.

Във втората жалба, подписана от БСП-лидерката Корнелия Нинова пък се твърди, че прокурорът от специализираната прокуратура не е извършил пълна, всеобхватна и обективна проверка, за да направи извод, че няма престъпление и че не трябва да има досъдебно производство. Твърди се, че не са изследвани множество систематично свързани документи и те са посочени конкретно. Посочва се, че прокурорът изобщо не се е мотивирал относно реалната забава на строителните работи и това е довело до погрешно изчисляване на неустойката за забава.

И в тази жалба се иска да се установи дали във връзка с този проект е възникнала организирана престъпна група, която е извършила действия против финансовата система за ползване на средства на Европейския съюз. Поставя се и въпросът дали е имало реална причина и действително основание за спиране на строителството или не. Поставени са въпроси за авторския надзор, за образец 10 и 11, за всички спирания на ремонта, за това дали строежът е законосъобразен. С тази жалба е представен и оригиналния телефон, на който е направен записа, представен от Елена Йончева на специална пресконференция в началото на годината.

Прокуратурата обаче не приема нищо от жалбите. Основният аргумент е, че жалбата на БСП повтаряла почти изцяло аргументите от първоначално подадения сигнал. Следват страници хвалби за първия прокурор, който според втория прокурор много добре си е изследвал документите и много добре си е свършил работата като е заключил, че не можело да има досъдебно производство, защото нямало данни за престъпление.

Прокуратурата твърди, че всички четири спирания по време на втория етап на строежа били законосъобразни, както и че всички документи били подписани от посочените в тях лица. Изредени са имената на хората от дружеството „Антична Сердика“, от строителния надзор, от представителите на проектанта, от техническия контрол. Всички те били потвърдили, че са се подписали, твърди прокуратурата.

Определено забавна е частта с изследването на аудиозаписа и телефона, с който е направен, както и на флаш паметта. Особено внимание е обърнато на файла „Ларгото Банов.m4a“. Било установено, че той е копие от оригиналния запис, но липсвали данни с какъв софтуер бил създаден и кое поред е то. Било ясно, че няма изменения, предизвикани от манипулация и монтаж. Но прокуратурата приема, че не е доказано, че записа е автентичен. Затова и прокуратурата приема за верни твърденията на записани лица, че те не са били изобщо на срещи, на които е говорено за спиране на строежа. И това било правилен и обоснован извод.

По отношение на жалбата на Григор Здравков пък прокуратурата приема, че нямало докаателства за организирана престъпна група, както и че сигналите му до Софийска градска прокуратура и до Специализираната прокуратура били идентични. Не е ясно какво значение за проверката има дали едни сигнали до две различни прокуратури са едни и същи и доколко от значение за държавното обвинение има съдържанието им всъщност.

Накрая прокурор Б.Дукова обявява, че оставя и двете жалби без уважение, потвърждава отказа на първата прокуратура и връща експертизите, телефона, нотариално заверен и запечатан плик и констативен протокол на Специализираната прокуратура.

МИЛИОНИТЕ ЗА ЛАРГОТО

Ремонтът на Ларгото продължи 7 години и струваше над 15 млн. лв. Средствата бяха отпуснати по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“, управлявана от регионалното министерство. Вторият и третият етап от реконструкцията приключиха през пролетта на 2016 г. и включваха консервация на разкопките на открито на главната улица на Антична Сердика, както и покриването на старините на площад „Независимост“ със стъклени куполи. Тяхната цена надхвърляше 12,5 млн. лв. За да не се връщат пари на ЕК, министерството е платило предварително цялата цена на изпълнителя и е сключило още един договор с него – за приключването на обекта. Той е платен със средства от бюджета на регионалното министерство – близо 2 млн. лв. без ДДС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране