15.01.2015 | 16:09
Охраната на ДПС – колкото три влака
действията на правителството са прибързани и неоправдани

Продължаващата охрана от страна на НСО на Ахмед Доган струва на държавата колкото 2-3 влака, а парите, които парламента (въпреки несъгласието на „Патриотичен фронт”) отпусна на НСО са толкова, колкото трябват на БДЖ. Така председателят на парламентарната група на „Патриотичен фронт” и съпредседател на коалицията Валери Симеонов аргументира позицията по проблема с БДЖ.

„Патриотичен фронт” е против спирането на пътнически влакове и настояват спрените да бъдат върнати, а нови промени по пътническите превози да не бъдат предприемани от ръководството на железниците. Народните представители не са били уведомени за предстоящите действия, предизвикали основателно недоволство от страна на лишените от жп-превоз граждани. ПФ намира действията от страна на правителството за прибързани и  необосновани.

„Патриотичен фронт” настоява да се върнат по линиите спрените влакове и да не се предприемат подобни действия без да бъде направен подробен анализ и дългосрочна 10-годишна стратегия за развитието на отрасъла, каза народният представител Борис Ячев. Позицията на ПГ на „Патриотичен фронт” се излага днес пред медиите защото са изчаквали резултати от собствено проучване, подчерта Симеонов.

Пътниците от 2 от спрените поради „нерентабилност” линии са били преброени, резултатите са били – заетост на местата над 50 процента. Това са линиите София-Горна Оряховица и София –Благоевград. „ПФ” оценява действията на правителството като прибързани и те трябва да се поправят от министрите на транспорта и финансите, тъй като промените са извършени по комерсиални причини без да се отчете социалната функция на ЖП-услугата. По света няма губеща ЖП-компания, подчертаха депутатите.

Реформи не означава да закриваш цели сектори, напомни народният представител и член на комисията по транспорта Искрен Веселинов. Той каза, че са направени срещи със синдикални представители и експерти. Те са споделили, че също не са имали информация за предстоящите действия на правителството, нямат  яснота как ще се развиват в бъдеще пътническите превози на БДЖ и колко души още ще останат без работа.

Днес около обяд от ПГ на „Патриотичен фронт” са внесли в деловодството на Народното събрание предложение за законопроект за промяна в закона за държавните поръчки. Целта е да има възможност да се ускори процедурата и да се пристъпи към незабавни действия, когато случаят засяга изграждане на защитни съоръжения, свързани с националната сигурност. Предложението е разработено само за ден със съдействието на ГЕРБ и е съгласувано с парламентарните групи на РБ и АБВ, казаха от ПФ.

То е продиктувано от необходимостта по много бърз начин държавата да изгради защитните съоръжения по южната ни национална граница, с които да се възпрепятства незаконното проникване на бежанска вълна на територията на България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране