24.03.2020 | 17:08
Олимпиадата официално се отлага
Това е прецедент в 124-годишната им история

Организаторите на Олимпийските игри в Токио, които трябваше да бъдат открити на 24 юли тази година, се съгласиха на едногодишното им отлагане заради пандемията от коронавирус. Това обяви премиерът на Япония Шиндзо Абе на брифинг днес, предава BBC.

“Предложих отлагането на Олимпийските игри с една година на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и той отвърна със 100% съгласие“, заяви Абе.

МОК и организаторите на Токио 2020 бяха поставени под напрежение да отменят най-атрактивното спортно събитие заради заразата. И двете страни дълго настояваха, че Олимпиадата ще се проведе по план, но с разпространението на вируса по цял свят, в неделя те признаха, че обмислят евентуалното отлагане.

През изминалите няколко дни редица страни начело с Австралия и Канада заявиха, че ще бойкотират Олимпиадата, ако тя се провежда тази година, като няма да изпратят свои спортисти на игрите.

В своята 124-годишна история никога досега Олимпиадата не е била отлагана, въпреки че Игрите са отменени изцяло през 1916, 1940 и 1944 г. по време на двете световни войни. Бойкотите от Студената война пък разрушиха Игрите в Москва и Лос Анджелис през 1980 и 1984 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране