23.07.2015 | 16:10
Оманският фонд съди България за фалита на КТБ
Арабите притажават 30% от акциите на фалиралия трезор

Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман (State General Reserve Fund) е предприел действия да търси арбитражно решение срещу България заради срива на Корпоративна търговска банка, информира в сряда Ройтерс от източник запознат със ситуацията.

Оманският генерален резервен фонд , притежава  30 на сто от акциите на Корпоративна търговска банка, която беше четвъртата по големина кредитна институция в България, срутена  миналата година след предизвикана банкова криза. Пазарната стойност на дела на  Оман възлизаше на около 170 млн лева ( около 95 милиона долара) през юни миналата година, преди Централната банка да поеме контролъп над КТБ, което предизвика най-тежката финансова криза в балканската страна от 1990 г. насам.

Претенцията на Оманския фонд се основава на балансовата стойност на банката, която вероятно се различава значително от пазарната й стойност, въпреки че източникът ни не разкрива стойността на иска. От страна на Оманския фонд вече са направени подготвителните стъпки за търсене на правата им  срещу балканската страна пред базирания във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове, част от групата на Световната банка, посочва източникът ни, пожелал да остане анонимен.

В продължение на три месеца  страните са правили опити  за  постигне на споразумение, но без никакъв успех, включително и на среща в София в края на май, която също  не дава резултати.
“Крайният срок за уреждане на спора по взаимно съгласие изтече. Откриването на арбитражно дело изглежда неизбежна”, споделя източникът ни. “Фондът ще се стреми да възстанови инвестицията си в Корпоративна търговска банка най-малко по балансова стойност към датата, на която банката беше поставен под специален надзор.”

Финансовото министерство на България отказа коментар, отбелязвайки, че арбитражни дела се регулират от сложни процедури, които са строго поверителни. От Оманският фонд също отказаха коментар.

Окончателно решение да се подаде иск може да бъде взето в следващите седмици и ще бъде на основание, че балканската страна е нарушила  основни принципи за равно третиране и защита на инвеститорите с начина, по който е действала в случая с колапса на КТБ, казва източникът ни.

Консорциум от инвеститори, в който бе включен и Оманският фонда, бяха подали предложения за оздравяване на Корпоративна търговска банка през октомври, но месец по-късно централната банка отнема  лиценза, а с това  категорично отнема всакакъв шанс за обрат.

В скорошен доклад на парламентрна комисия в Народното събрание беше обвинен  основения акционер на банката  Цветан Василев, че е упралвлявал КТБ като пирамидалнна схема под слаб надзор на централната банка и на разузнавателните служби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране