29.10.2020 | 1:21
ООН призова за незабавно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах
Трагедията има само едно решение: международното признаване на независимостта на Арцах

Продължаващите военни действия в Нагорни Карабах са неприемливи и трябва да приключат незабавно. Това заяви официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик по време на брифинг съобщава изданието Armenpress с позоваване на РИА Новости.

«Ние осъждаме най-строго всички атаки срещу населени места, засегнати от конфликта,» каза Дюжарик.

Освен това, ООН осъжда обстрела по столицата на Арцах Степанакерт и други населени места от Нагорни Карабах.

Напомняме, че вчера столицата на Арцах, Степанакерт беше подложена на масирани обстрели с турски самолети F-16. Удари бяха нанесени по редица граждански обекти и инфраструктура. По-специално, под обстрел попаднаха родилен дом, училище и центъра на Министерството на извънредните ситуации в Степанакерт.

«Не може да има оправдание за подобни атаки. Повтаряме призива на генералния секретар всички страни незабавно да приложат хуманитарното прекратяване на огъня, с което са се съгласили, и да се съобразят изцяло със своите задължения за защита на мирното население и гражданската инфраструктура», добави той.

«Продължаващите военни действия са неприемливи и трябва да бъдат прекратени незабавно», подчерта Дюжарик.

Трагедията на Нагорни Карабах има само едно решение: международното признаване на независимостта на Арцах, отбеляза в Twitter Алфред-Морис де Заяс, бивш независим експерт на ООН по насърчаването на демократичен и равен международен ред.

Международният съюз на изследователите на геноцида излезе с изявление, в което се казва, че в действията на Азербайджан и Турция съществува опасност от геноцид над арменците в Арцах.

В Полша ще бъде създаден граждански комитет за признаване на независимостта на Арцах. Томаш Лех Бучек, автор на книгата „Викът на арменската майка, геноцид в Сумгаит, 1988 г.“ заяви това в отворено писмо до президента на Арцах Араик Арутюнян.

Според думите му, комисията ще включва „Граждани на Република Полша, които обичат мира”. Това също ще символизира единството на всички в тази трагедия на войната.

Само признаването от световната общност на правото на народа на Арцах на самоопределение ще спре войната.

Армията за отбрана на Арцах продължава сдържането на настъплението на Въоръжените сили на Азербайджан по всички направления по фронтовата линия и в зоната на конфликта, навсякъде се водят локални боеве.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране