06.04.2015 | 8:37
Опасно време в цялата страна
Оранжев код е обявен за 12 области

Оранжев код за валежи с количества между 30 и 50 л/кв. м, в отделни райони – и повече, е обявен за 12 области в понеделник. Те са: Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич и Силистра.

В северната и западната част на страната е обявен „жълт“ код за значителни валежи, както и за очаквания дъждът да премине в сняг.   През деня ще продължи да вали. Значителни количества ще има в Рило-Родопската област и на места в Източна България.  На места в югоизточните райони валежите ще са придружени от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Минималните температури ще са между 2° и 7°. Максималните температури над по-голямата част от страната ще са между 5° и 10°, в Югоизточна България до 14°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток, който през деня ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 11-14°. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнение на морето ще е 2-3 бала. Над планините ще е облачно и в масивите от Западна България ще превалява сняг. Ще духа умерен северозападен вятър.

В Източна Стара планина все още ще духа силен вятър от юг-югозапад, който до края на деня постепенно ще се ориентира от запад и ще отслабне.  Максималната температура на височина 1200 метра е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

Във вторник ще бъде сравнително студено, но валежите ще отслабнат. В сряда и четвъртък ще остане предимно облачно, на места отново ще има слаби превалявания. Вятърът ще бъде слаб до умерен, в Източна България умерен до силен, във вторник и сряда северен, в четвъртък – североизточен. В сряда ще започне повишение на дневните температури.

Очакват се съществени повишения на речните нива в цялата страна

В понеделник, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и снеготопенето, са възможни съществени повишения на речните нива в цялата страна, съобщи на сайта си МОСВ.  Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води. На повечето места у нас почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

С повишено внимание се следи водосборът на река Тунджа.  В Дунавския басейн се очаква повишенията на речните нива на наблюдаваните реки да бъдат по-съществени в понеделник.  От утре, в резултат на очакваните валежи, се очаква да се повишат водните нива в река Искър. По-значително ще е повишението във водосбора над яз. Панчарево и във водосборите на реките Владайска и Малък Искър.

Значителни повишения се очакват в река Русенски Лом на 6 април. Възможно е достигане на прага за внимание, информират от МОСВ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране