26.02.2015 | 9:29
Осъдиха адвокат, свил 19 бона на клиент
51-годишния юрист без право да упражнява адвокатска професия за срок от 2 години

Адвокат бе осъден от Районeн съд-Варна за това, че прибрал 19 бона, присъдени като обезщетение на негов клиент. Заради това магистратите го осъдиха на 2 години условно с 4 години изпитателен срок.

Освен това съдът лиши 51-годишния юрист от правото да упражнява адвокатска професия за срок от 2 години. 51-годишният Д. Райнов бе признат за виновен, че при продължавано престъпление в периода от 2 март до 18 май 2011 г. според доказателствата в 12 отделни тегления от банкови сметки, адвокатът противозаконно присвоил над 19 000 лева, собственост на негов клиент и която сума владеел в качеството си на негов процесуален представител по две изпълнителни дела.

Адвокатът бил упълномощен през 2008 г. да представлява варненеца по дело за неправомерно уволнение. Казусът бил разгледан от Районен съд-Варна, а впоследствие правният спор бил пренесен пред Окръжния съд и пред ВКС, където в крайна сметка през 2010 година бил решен в полза на ищеца. Дружеството работодател било осъдено да заплати сума от над 11000 лева плюс законната лихва от датата на завеждане на исковата молба, както и разноските по делото.

Бил издаден изпълнителен лист, а адвокат Райнов получил пълномощия от клиента си да води и изпълнителните дела до получаване на всички присъдени суми. По това време клиентът заминал на работа в чужбина и упълномощил съпругата си да го представлява по всички въпроси, свързани с делото. Междувременно парите били преведени по банковите сметки на адвоката и той ги присвоил с 12 тегления, без да уведоми за получаването на парите клиента си или неговата съпруга.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране