19.06.2018 | 20:35
Още не е ВЗЕМАТО решение и тази да му се махне от главата

За Бойко Борисов проблемите на децата с увреждания, чиито майки протестират пред МС, е „тема, която да ми се маха от главата“. С голямо вълнение изготвихме стенограма от разговор с една от тези, които трябва да му „махнат темата от главата“. Имайте предвид, че можехме да наслагаме още удивителни из текста – и нямаше да са некоректни.

***

Антон Хекимян, bTV: Продължаваме разговора заедно със заместник-министъра по социалната политика Росица Димитрова, добро утро… По време на най-голямата криза, която беше миналата седмица – с подаването на оставката на министъра, връщането отново на неговия пост от министър-председателя след протестите и гласа на майките, който чухме. Вие били ли сте на луксозна командировка в Ню Йорк?

Росица Димитрова, чиновник с честни сини очи (важно): Благодаря за въпроса. Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта (стилистична пауза) да участвам в 11-ата сесия на (напевно) Конференцията по изпълнение на конвенцията по защита правата на хората с увреждания…

АХ: Така. Вие откога знаехте, че ще ходите?

РД: …Която е подписана от 177 държави! И 10-ата, и 11-ата сесия, като най-големият форум по конвенцията за правата на хората с увреждания, се председа-тел-ства-ше от България! В съответствие с Председателството на България на Съвета на ЕвропейскияТ съюз, с приоритет „политики за хората с увреждания“! Смятам, че участието на българска делегация, която имах възможността да ръководя – и в изказването за общия дебат, и в двете панелни събития, организирани от Българското председателство! – даде възможност да се чуе (вдига децибелите) КАКЪВ Е НАПРЕДЪКЪТ НА БЪЛГАРИЯ…

АХ: Добре.

РД: …по изпълнение на конвенцията.

АХ: Предполагам, че е било изключително важно. Вие кога разбрахте, че трябва да отидете на тази конференция?

РД: А. Сега въпросът ви е, ъъъ, кхм… Самата конференция и обявата за конференцията дойде още в месец март в Министерството на труда и социалната политика. Не мога да ви кажа по какви съображения се забавихме, за да се вземе решение в последния момент да има участие на правителствена организация и, така, представителство от България, но най-важното е…

АХ: Да, но в последния момент означава по-скъпи билети, нали така?

РД: Предполагам, че означава по-скъпи билети (8300 лв – б.р.), аз не се занимавам със закупуването на билети. (…)

АХ: Защо трябва да пътувате в първа класа?

РД: Не мога да ви кажа аз защоооо… защо е вземат билет за първа класа, при положение че това са също разпоредби, които са регламентирани в нормативен, поднормативен акт, в наредба. Която има такива права, които може да се ползват. Ииии… такова решение е вземато – да ми се закупи такъв билет.

АХ: Да, заместник-министърът има право да пътува – по нормативните разпоредби, първа класа, когато това се налага. Но все пак вие сте заместник-министър на труда, социалната политика. Говорим си за това, че няма пари за хората с увреждания, а вие летите в първа класа за над 8000 лв.

РД: Съгласна съм… Съгласна съм с вас (отмята коси), но аз не искам да превръщаме разговора в момента и да влизам в обяснителен режим защо съм пътувала първа класа. Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила, като съм видяла каква е цената, да тръгна въобще. Но! Аз не съжалявам, че съм отишла. Защото. Това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи. Най-големият форум!…

АХ: И как се представи? Вие изказахте ли се там?

РД: Най-големият форум, на който (пак вдига децибелите) България получи поздравления от всички страни, от Върховния комисариат по правата на хората с увреждания!

АХ: А тука майките протестират. 🙁 Получаваме поздравления в Ню Йорк, а тука майките протестират.

РД: Майките протестират и ние сме в диалог! И аз много се надявам този диалог наистина да се превърне в конструктивен диалог. С конкретни предложения и с конкретни решения! Които да ни позволят да направим наистина комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждане!… Важното е, че изпълняваме програмата на правителството с пълна сила!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране