14.08.2015 | 21:42
Откриха и бактерии в “свещената вода” от Плиска
РЗИ откри Ентерококи и Клостридиум перфрингенс

Водата от кладенеца при Базиликата в Плиска е мътна и съдържа два вида бактерии. Това показват резултатите от микробиологичния и физикохимичния анализ, извършен от РЗИ-Шумен по нареждане на зам.-министъра на здравеопазването Адам Персенски.

Протоколите от анализа бяха оповестени тази вечер. Трите проби на водата – взети на 11-и и на 12-и август, не показват отклонение от нормите по показатели хлориди, калций, магнезий, манган, цианиди, флуор, бор, цинк, мед, хром и алуминий.

Има обаче недопустимо за питейна вода присъствие на анаеробни бактерии – Ентерококи и Клостридиум перфрингенс. Ентерококите са широко разпространени в дебелото черво на човека и животните, присъствието им показва фекално замърсяване. Те са с ниска патогенност. Вторият вид бактерия Клостридиум перфрингенс е била открита само в една от трите взети проби и в количество от 7 колонообразуващи единици на 100 мл.

Както бе обявено по-рано във водата от аязмото има и почти три пъти над допустимото съдържание на нитрати. От РЗИ предупреждават, че тя не трябва да се използва за питейно – битови цели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране