16.03.2015 | 16:01
Откриха телата на трима мъже и жена
Те са починали от измръзване

Снежното бедствие в Кърджалийско взе поредна жертва. Полицията в Кюстендилско пък откри телата на двама мъже и жена, обявени за издирване по-рано този месец. 65-годишен мъж от чернооченското село Безводно е загинал заради лошото време, предаде БНР. Предполага се, че се е придвижвал от едната махала на селото до другата, когато е паднал в снега.

От четири дни Безводно е откъснато от света, след като заради свлачище пропадна единственият път към него. Достъпът до селото става само през тесни планински пътеки или с лодка по язовир “Боровица”.  Снежното бедствие взе няколко жертви миналата седмица. 80-годишен мъж от Перник и 40-годишният му син са открити мъртви в землището на село Дождевица. Издирването е започнало след сигнал, че са в неизвестност от 8 март, съобщиха от полицията в Кюстендил.

Бащата е от селото, но живеел със семейството си в Перник. На 8 март той и синът му тръгнали с влак от Перник за Дождевица. Слезли на железопътната спирка, откъдето трябвало да вървят пеша около километър и половина до къщата им, но най-вероятно заради лошите метеорологични условия не са успели.  Труповете са намерени по пътя от жп спирката към махала Грамаге.  Измръзване е най-вероятната причина за смъртта на бащата и сина. Имената им не се съобщават. „В планината условията са зимни. Тогава имаше много сняг”, обясни кметският наместник на село Дождевица Цветанка Кьосева.

Вчера в землището на село Пиперков чифлик, Кюстендилско, е открито тялото на 76-годишната Надежда Тренчева, която бе издирвана четири дни, след като напуснала дома си. При огледа не са открити следи от насилие.  Вероятно тя също е починала от измръзване.  Телата са откарани за аутопсия. Образувани са досъдебни производства и при двата случая.

Обстановката в областите Кърджали и Смолян постепенно се нормализира. Очаква се днес следобед да бъде отменено бедственото положение в Смолянска област. “ЕВН България” разположи 30 агрегата в най-тежко засегнатите от обилния снеговалеж села в Родопите. Мерките са взети, тъй като възстановяването на захранването там ще отнеме повече време. Използвани са всички агрегати в региона, включително и 12 бройки, които са били спешно доставени от чужбина.  С нарушено електрозахранване остават засегнати 160 малки села и махали в областите Смолян и Кърджали.

Продължава разчистването на огромното свлачище, блокирало път Асеновград – Смолян в района на Юговско ханче. 5 багера, 10 камиона и две фадроми на пътноподдържащите фирми разчистват около 10 хиляди тона скална маса. “Обмисля се взривяване на скалите от свлачището. Алпинистите ще огледат масив от около 65-70 тона скали и ще преценят каква е устойчивостта им и дали трябва да се взривяват. Те ще се изкачат на около 100 м височина и с хидравлични крикове ще разместят скалите, за да могат да паднат”, обясни председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров, цитиран от БНР.

Второкласният път остава затворен днес и утре. На няколко пъти днес за малко бе отворено едното платно, за да преминат автобуси с туристи за курорта “Пампорово” и няколко леки автомобила.  Осигурено е трасе за линейки, пожарни и полицейски коли при нужда. Обходните маршрути за движение по направлението Смолян – Пловдив са Смолян – Девин – Кричим или Смолян- Кърджали – Пловдив.

“Преди разрешаването на движението ще се направи подробен оглед и ще се съборят опасните скали. Разчистването на отсечката продължава, но тъй като камъните са много големи и не можем да го превозваме в този им вид ги разбиваме с машината и ги извозваме поетапно”, каза регионалният министър Лиляна Павлова. “Изпратил съм регионалния министър Лиляна Павлова да координира разчистването на свлачището на пътя между Бачково и Наречен. Цяла нощ тежките машини са разчиствали, като възстановителните действия ще продължат и днес. Разбива се един от най-големите скални късове – около 10 тона, за да може да се извози от пътя. Алпинисти ще започнат оглед на високите части на свлачището, които след това с хидравлични чукове ще бъдат контролирано обрушени от скалата”, написа по-рано премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook и добави снимки от свлачището.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране