23.03.2021 | 21:40
Отнемането на книжка за неплатени глоби падна в Конституционния съд
Това не допринася за безопасността по пътищата

Отнемането на книжката на водача и спирането на колата му от движение за неплатени глоби е противоконституционна практика, която не допринася за безопасността по пътищата. Това е единодушното решение на Конституционния съд, пише Lex.bg.

Делото беше образувано през миналата година по искане на омбудсмана Диана Ковачева, като се атакуваха текстове от Закона за движението по пътищата. Според обществения защитник с разпоредбите се ограничава упражняването на основни права на гражданите – правото на свободно придвижване по територията на страната и на напускане на нейните предели и правото на личен живот, наред с нарушаването на конституционни принципи – принципа на правовата държава и принципа на неотменимост на основните права.

Получени са и становища на Върховния административен съд и на председателя на Върховния касационен съд, които подкрепят доводите на омбудсмана.

В същото време, според Министерския съвет, „наложените ограничения са допустими и конституционосъобразни, защото тяхното предназначение е да осигурят безопасността на движението по пътищата и да опазят живота и здравето на хората“, а според вътрешния министър „се цели превъзпитаване на нарушителите и възпитателно и предупредително въздействие върху останалите граждани“.

Конституционните съдии посочват, че наказанията всъщност не са принудителни административни мерки по смисъла на закона и в ЗДвП не е посочена истинската им цел – не безопасно движение, а по-лесно събиране на глоби.

„С предвидените в оспорените разпоредби мерки законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция за неизпълнение на едно парично задължение, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно по територията на страната (чл. 35, ал. 1, изр. първо, предл. второ от Конституцията), да напускат нейните предели (чл. 35, ал. 1, изр. първо, предл. трето от Конституцията), а в хипотезата на чл. 171, т. 2, б. „к“ ЗДвП – сериозно засяга упражняването на правото на собственост“, отбелязват от КС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране