11.04.2016 | 0:01
Отношенията между България и Турция пак се обтегнаха
Съвместното заседание на двете правителства няма да се състои
Николай Ненчев отново не разбрал промените в политиката на България.
Сега

Съвместното заседание на правителствата на България и Турция на 24 април няма да се състои. То е било отложено за неопределено време. Информацията беше потвърдена от външното министерство, но засега няма официално обяснение за причината. За първи път за подготвяното заседание се разбра по време на посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу в края на м.г.

В началото на април военният министър Николай Ненчев обяви, че датата е 24 април и ще се проведе в Анкара. Самият Ненчев планираше разговор с турския си колега, за да го уведоми за нова ограда по граничната бразда и включването на армията в охраната на границата. Такива срещи той проведе с колегите си от Македония, Сърбия, Румъния и Гърция.

По неофициална информация прибързването на Ненчев е вбесило МВнР, тъй като вече е било ясно, че такова заседание няма да има. Причината е охлаждането на дипломатическите отношения между София и Анкара след посещението на Давутоглу. Това стана, след като на 21 февруари България изпрати нота до Турция да отзове аташето си по религиозните въпроси в консулството в Бургас Угур Емироглу. Турският дипломат е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България, се е занимавал с религиозна дейност. В отговор Анкара поиска да бъде отзован първият секретар в генералното ни консулство в Истанбул.

Малко преди това стана ясно, че Турция е забранила на Ахмед Доган и ключови фигури от ДПС да влизат в страната. От външно министерство са направили опит да разберат каква е причината, но комуникацията с турския посланик у нас Сюлейман Гьокче е била изключително трудна. Вероятно това е причината и за първи път на 11 март българският външен министър Даниел Митов да забрави дипломатичния тон. “Оставил съм на турския си колега Мевлют Чавушоглу, когото много уважавам, да реши дали присъствието на посланик Сюлейман Гьокче е полезно за нашите отношения, заяви Митов.

Въпреки провала на срещата в Анкара българската страна се надява да бъде финализирано двустранното споразумение за връщане в Турция на граждани на трети страни, които са влезли у нас. То е част от споразумението между ЕС и Анкара. В него е записано изрично, че Турция ще охранява границата си, за да не влизат у нас мигранти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране