21.01.2015 | 20:56
Падение! Сапунджиева стана секретарка заради ведомственото си жилище
Бившият зам.-министър е съдебен секретар по заместване в столичния административен съд

Кадърът на ДПС и бивш зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е успяла да се цани съдебен секретар по заместване в столичния административен съд (АССГ), за да запази държавното си жилище и ниския си наем. Тя е започнала работа там във вторник, уточнява „Медиапул“.

Сапунджиева беше пред изгонване, защото от август миналата година ползваше незаконно жилище от фонда на Министерството на правосъдието. Тя е пуснала молба да бъде оставена в заемания от нея държавен апартамент, докато си намери нова държавна работа. Молбата й бе адресирана до правосъдния министър Христо Иванов, но е била оставена без уважение.

Сапунджиева бързо успя в начинанието си да си намери нова държавна работата, но за целта е трябвало да преглътне огромно падение в йерархията на държавната администрация. Бившият зам.-министър, заместник-шеф на ЦИК, член на Комисията за конфликт на интереси и секретар на президента ще работи като стенограф в съдебната зала. Тя дори не е на постоянен щат.

От Министерството на правосъдието неофициално коментираха, че ще трябва да проверят дали новата й позиция в съдебната система й дава право на ведомствено жилище.

В един апартамент от 2002 година

 От 2002 г. Сапунджиева обитава ведомствено жилище в кв. „Витоша“ в София. Тя го е получила в качеството си на президентски секретар на Георги Първанов. През септември стана ясно, че в края на 2013 г. апартаментът е ремонтиран срещу крупната сума от 46 000 лева. Парите са платени от бюджета на „Фонд затворно дело“, защото в бюджета на министерството нямало пари. Това се е случило, въпреки закона, който задължава с парите от този фонд да се правят ремонти само на затворите и арестите.

Сапунджиева е била пред изгонване от жилището през 2009 година, но тогава й се е разминало. Сега правосъдното министерство отново има желание да я изгони от апартамента.

Сабрие Сапунджиева е известен кадър на ДПС. Тя стана на два пъти заместник-министър на правосъдието. Първият път по времето на правителството на тройната коалиция, а след това зае същата позиция и в кабинета „Орешарски“.

Първият скандал около нея бе с дъщеря й Ана Сапунджиева, която „по стечение на обстоятелствата и заради качествата си“ се бе озовала на поста консул във Финландия. Оказа се обаче, че младата дама не отговаря на никакви критерии за поста, дори не владее задължителните за задгранична дипломатическа работа два чужди езика. Когато стана известно, че същото това посолството е замесено в продажба на алкохол, тогавашният външен министър Ивайло Калфин уволни и дъщерята на Сапунджиева.

Самата Сапунджиева бе освободена от зам.-министерския пост малко преди края на правителството на Сергей Станишев по изрично искане на тогавашния правосъден министър Миглена Тачева.

Още през 2009 г. кадърът на ДПС бе „трудоустроена“ в комисията за контрол на СРС, но органът така и не започна работа, защото бе закрит от ГЕРБ. После стана член на ЦИК, а бе дълго време и юридически съветник на парламентарната група на ДПС.

Преди да стана зам.-министър на правосъдието в кабинета „Орешарски“ Сабрие Сапунджиева стана колега на Филип Златнов с Комисията за конфликта на интереси. След избухването на скандала с тефтерчтата, тя бе спасена в правосъдното министерство.

По време на кабинета „Орешарски“ избухна друг скандал. С решение на правосъдното министерство дъщерята на областния координатор на ДПС в Търговище Садифе Мехмедова бе избрана за шеф на съдиите по вписвания в най-големия съд в страната – Софийския районен съд. В този случай отново бе заподозряна дългата ръка на Сабрие Сапунджиева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране