20.03.2021 | 11:29
Пълен резил: Наистина ли МВР не може да различи фалшиви пари от копия на банкноти?
Оказа се, че те са реквизит за сватби и кръщенета

Фалшивите пари, които бяха открити в един от софийските университети, са с много лошо качество и затова са негодни за извършване на престъпление. Това стана ясно в четвъртък следобед, когато съдът разгледа мярката за неотклонение на двамата арестувани по случая. Това не са фалшиви пари, а реквизит за сватби и кръщенета, казаха адвокатите на задържаните, пише Свободна Европа.

Във вторник МВР съобщи, че е открита печатница за фалшива валута. Тя се е помещавала в хале, разположено на територията на университет в София. Името на учебното заведение не беше огласено, но по-късно се разбра, че става дума за Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Разкриването на печатница за фалшиви пари беше представено като акция на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и столичната полиция. Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се снимаха пред фалшивата валута „с общ номинал от 4 млн. долара и 3,6 млн. евро“. Градският прокурор Илияна Кирилова и шефовете на службите, извършили акцията, дадоха пресконференция.

От МВР казаха, че един от двамата задържани е мъж, който е имал трудов договор за печатни услуги с висшето училище. Още в същия ден ректорката на ВТУ Даниела Тодорова каза, че това не е вярно. Тя уточни, че става дума за хале, което е било отдадено под наем на частна фирма и че университетът няма отношения с арестувания.

В четвъртък съдът стигна до извода, че парите са били отпечатани с толкова лошо качество, че не могат да се считат за подправени,цитиран от медиите. Двамата задържани са освободени с най-леката мярка – подписка.

Съдията по делото каза, че банкнотите всъщност са само копия, отпечатани без специални печатни техники и без характерната хартия, за да се смята, че имитират пари. Макар и да са фалшиви, парите „не представляват подправени парични знаци, доколкото същите не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци“, посочи съдът,

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране