08.10.2019 | 1:14
Палмово масло пълни “млечните” продукти
От началото на 2019 г. до края на август преработвателите са свили покупките на краве мляко с близо 2 млн. литра до 442 млн. литра

Мандрите все по-често използват евтината палмова мазнина вместо на истинско мляко, пише Сега. Производителите правят това без оглед на разликите в хранителните стойности и потенциалния риск за здравето на потребителите. Масово се увеличава производството на сирена и кашкавали, в които растителните мазнини заместват млечните.

Според данни  на земеделското министерство от началото на годината до края на август преработвателите са свили покупките на краве мляко с близо 2 млн. литра до 442 млн. литра. В същото време производството на “млечни” изделия с влагане на растителни масла се е увеличило с близо 6% – от 7904 тона на 8338 тона. Количествата сирене, направено от истинско мляко, са спаднали с 3% – от 48 655 тона на 47 068 тона, посочва специализираният сайт agri.bg.

По данни на Асоциацията на млекопреработвателите през 2017 г. българите са изяли 12 000 тона палмова мазнина във вид на сирене. Тази- повече. Проблемът с растителните мазнини е, че човешкият организъм по-трудно ги усвоява, а и нямат полезните вещества на истинското мляко. Те обаче са по-евтина суровина, което ги прави привлекателни за производителите. От неправителствената асоциация Активни потребители напомнят, че ниската цена е сигнал, че стоката е имитация и че краве сирене, което струва под 8 лв. за килограм, е фалшификат на млечен продукт.

За разлика от кравето мляко, при другите: овче, козе, биволско има малко увеличение на палмата. Статистиката на агроминистерството показва, че за осемте месеца мандрите са вдигнали изкупените количества на тези млека от 32.5 млн. литра на 32.9 млн. литра. Това обаче са продукти, които могат да се причислят към категорията на деликатесни за разлика от тези направени от краве мляко, които са насочени към масовия потребител.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране