12.01.2019 | 0:01
Парламентът гласува: Македония става Северна Македония
"За" промените гласуваха 81 народни представители, което е малко над нужните две трети мнозинство от общо 120 депутати

Парламентът в Македония прие необходимите поправки в Конституцията, чрез които се променя името на страната. Република Македония вече ще е Република Северна Македония, както се договориха премиерът Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас.

Дебатите около конституционните промени започнаха още в сряда и бяха прекъсвани на няколко пъти. Пред парламента в Скопие пък имаше шумен протест срещу Преспанското споразумение, чрез което се променя името на държавата. „За“ промените гласуваха 81 народни представители, което е малко над нужните две трети мнозинство от общо 120 депутати.

Решението „отваря вратата към бъдещето“, обяви видимо доволен премиерът Зоран Заев. Смяната на името бе основно условие от страна на Запада и на Атина, за да бъде приета Македония в НАТО и ЕС. Заев се тупа в гърдите като политикът, който е гарантирал „евроатлантическото бъдеще“ на страната. Голяма част от македонците обаче не приемат Преспанския договор и го определят като национално предателство и отстъпление пред гръцките претенции.
Това бе третото гласуване на конституционните промени, необходими заради Преспанския договор с Гърция. С него страната се съгласи да промени името си и така да сложи край на 27-годишен спор с Атина.
Първата част от Договора се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения. Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната. Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете.

Гласуването бе предизвестено, след като на среща с албанската партия „Беса“ Заев каза, че е осигурено нужното мнозинство, а исканията на партията като условие за подкрепа ще бъдат оформени като отделни закони, а не като поправки в конституцията. Малко след него генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан приветстваха вота като историческа стъпка.

Договорът, който подписаха премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, не се ползва с подкрепата на опозицията в Скопие, нито с тази на консерваторите в Атина (също в опозиция) или националистите от „Независими гърци“, които са в управлението, с лидер министъра на отбраната Панос Каменос.

След днешното гласуване обаче и гръцкият парламент ще трябва да гласува споразумението. По-рано тази седмица Каменос говореше за край на коалицията с лявата коалиция СИРИЗА на Ципрас заради Преспанския договор, позволяващ на Македония да включи в новото си име историкогеографската област, заради която е спорът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране