25.11.2020 | 11:53
Парламентът отхвърли „рестарта на Борисов“
Няма да има ВНС, лидерът на ГЕРБ няма да подава оставка...

В деня на решението за по-строги мерки в страната заради коронавируса Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за свикване на Велико Народно събрание за приемане на нова конституция. За приемането на такова решение са нужни 160 гласа, а управляващите събраха само 111 гласа.

Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента по средата на окончателното гласуване на бюджетите за 2021 г. По време на дебатите в пленарната залата в Министерския съвет имаше извънредна пресконференция, на която бе обявено, че затварянето на ресторанти, магазини, молове, училища, детски градини и др. заради резкия скок на заразените и починали с коронавирус ще продължи от 27 ноември до 21 декември.

Въпреки че идеята за нова конституция, опакована с обещания за рестарт, бе лансирана през лятото в разгара на антиправителствените протести от премиера Бойко Борисов, днес той не присъстваше на дебатите в пленарната зала. Той не участваше и в пресконференцията за по-строгите мерки в страната, но после е ръководил заседанието на Министерския съвет, което е било присъствено.

През август министър-председателят обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за Велико Народно събрание. Той не е обявил какво ще прави, ако Народното събрание отхвърли идеята му, както стана. Във внасянето на проект за нова конституция анализатори и опозиция видяха сценарий за печелене на време Борисов да остане във властта.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Много са елементарни тия баси

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране