16.04.2021 | 18:18
Парламентът ще проверява харчовете на ГЕРБ за 10 години назад
Мая Манолова ще осветява схемите на ГЕРБ за източване на държавни пари
Народното събрание прие проект на решение за създаването на Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години.

Проекторешението за създаването на комисията бе гласувано с 214 гласа „за“.

Първоначалният проект на решение предвиждаше създаването на Временна комисия по ревизията при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните четири години. Вносител на това предложение бе ПГ „Изправи се!Мутри вън!“.
От името на вносителя Мая Манолова настоя, че отговорът на въпроса как са разходвани средствата, събрани от данъците на българските граждани, касае върховенството на правото и репутацията на България като най-корумпирана държава в ЕС. Ще покажем с тази комисия ценоразписа на скъпата клиентела на властта, заяви Манолова, цитирана от БТА.

В хода на дискусията Йордан Цонев направи редакционно предложение, комисията да направи проверка, а не ревизия, тъй като парламентът няма такива правомощия. Депутатите приеха и друга редакционна поправка, направена от Цонев, от обхвата на проверка да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние, тъй като въпросните дружества вече са били подложени на стрес тестове от страна на европейските институции и освен това представляват частна собственост.

По предложение на Румен Христов от ПГ „ГЕРБ – СДС“ депутатите приеха вместо последните четири години комисията да направи такава за последните десет години.

Депутатите отхвърлиха предложението, направено от председателя на ПГ „БСП за България“ Корнелия Ниноваq до избирането на нов Министерски съве, парламентът да наложи мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 процента държавно участие.

Нинова заяви, че е готова да внесе въпросното предложение като отделно проекторешение, което да бъде обсъдено следващата седмица в пленарна зала. От парламентарните групи на ДПС и „Демократична България“ посочиха, че е добре въпросът с мораториума да бъде в отделно проекторешение.

Мая Манолова /“Изправи се! Мутри вън!“/ оглави временната комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години. Заместник-председател стана Георги Георгиев от „Има такъв народ“.

Манолова беше избрана със 147 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

От ГЕРБ поискаха разделно гласуване на председателя и на състава на комисията.

Съставът на комисията беше одобрен с 217 гласа „за“. За членове бяха избрани: от ГЕРБ-СДС – Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков, от „Има такъв народ“ – Иван Хиновски и Пламен Абровски, от „БСП за България“ – Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев; от ДПС – Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед; от „Демократична България“ – Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков; от „Изправи се!Мутри вън!“ – Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране