14.03.2016 | 0:01
Пародията ДСБ продължава: Кънев и компания остават в РБ, ще “реформират” Блока
Партията промени устава си и улесни изключването на Петър Москов

Националното събрание на ДСБ взе решение партията засега да не излиза от Реформаторския блок и даде мандат на лидера Радан Кънев и на депутатите да работят за “връщане на блока към ангажиментите, поети към избирателите на изборите през 2014 г.”. За моментално напускане на коалицията настояваха част от структурите начело с ДСБ Варна, ДСБ София-окръг и т.н. С голямо мнозинство обаче делегатите гласуваха резолюция, която потвърди минаването на ДСБ в опозиция на ГЕРБ и натовари националното ръководство да работи с другите партии в блока за “организационното укрепване и за отварянето му към нови избиратели и граждански организации”.

В речта си Кънев каза, че досега е понесъл най-много разочарования и удари в гърба от всички присъстващи, но че си заслужава още едно последно усилие РБ да се върне към корените си на дясна партия и да обедини десните избиратели. “За една година във властта блокът не постигна целите си и е спорно доколко изобщо се опита – призна Кънев. – Но по въпроса дали да го напуснем ще цитирам Дейвид Камерън по повод британския референдум за излизане от ЕС: “Това, че една организация е фрустрираща, не значи, че трябва да я напуснем.” Ще добавя – значи, че трябва да я променим”.

Събранието гласува и промени в устава, част от които ще позволят на ДСБ да изключи по-лесно здравния министър Петър Москов. Прието бе занапред отстраняването на член на ДСБ да става не с решение на 7-членния Национален арбитраж, както бе досега, а да е достатъчна само санкцията на районната организация, на която той е член. Преди да бъдат гласувани промените в устава, делегати се опитаха да отложат приемането му с шест месеца.

Самият Москов не присъства на събранието. След като ДСБ мина в опозиция през декември м.г., той подаде оставка като зам.-председател на ДСБ, но не и като неин член. В НДК бяха съпредседателят на РБ и зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски, лидерът на БЗНС и военен министър Николай Ненчев, Корман Исмаилов от НПСД и други десни формации. Поканена бе и лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева.

Най-враждебно делегатите в залата посрещнаха изказването на Зеленогорски. Той поясни, че целта на неговата партия и на ДСБ е една – “модерна България”, но вижданията за осъществяването й били различни. “Вие сте за радикална опозиция, а нашата визия е нещата да се постигат чрез постоянен контрол и натиск върху институциите”, посочи Зеленогорски. “Къде е този натиск?” – попита човек от залата.

Най-аплодираното слово бе на депутата от гражданския съвет на блока Гроздан Караджов. Той каза, че в отношението си към реформите членовете на РБ са се разделили като във филмовата сцена, в която двама спорят дали цацата е риба. “Една част от РБ продължава да се задоволява с цацата в реформите – обобщи Караджов. – Аз обаче не съм конформист и никога няма да бъда”. Той коментира, че блокът не е изпълнил нито една от целите, заради които е бил създаден – борба с медийния монопол, с политическите назначения, с разтурянето на обръчите от фирми в обществените поръчки и за промени в конституцията с цел радикална съдебна реформа. Тези обещания не бяха ли един трик да спечелим изборите и защо вече никой друг в РБ, освен ДСБ и “гражданите”, не говори за съдебна реформа?”, попита Караджов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране