17.04.2021 | 15:52
Партията на Слави Трифонов предлага ЦИК да се назначава от президента
Досега това се прави от Народното събрание

Едно от предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от „Има такъв народ“ е Централната избирателна комисия за се назначава от президента. Досега това се прави от Народното събрание.

Партията на Слави Трифонов отдавна обяви като единствен приоритет именно промяната в Изборния кодекс, но засега се отказва от основната си идея, пропагандирана с години – напълно мажоритарна избирателна система. Иска обаче гласуване по пощата за българите зад граница, отпадане на ограниченията за брой секции в чужбина, изцяло машинно гласуване и други. Сред новите текстове е и този – ЦИК да се назначава с указ на държавния глава.

Социологът Боряна Димитрова коментира темата в предаването „Панорама“ по БНТ. Според нея има вероятност по този начин да се правят стъпки и да се тестват нагласи за засилване на правомощията на президентската фигура.

“Много бързо видяхме през последните дни крайъгълния камък на формацията на Слави Трифонов – мажоритарните избори да бъде оставен встрани. Това стана с няколко прагматични аргумента: да не се влезе в капана на ГЕРБ, да няма конфронтация с другите политически сили, да има стабилно мнозинство и тогава да се върви към мажоритарен избор“, посочи тя.

Димитрова коментира обаче, че ѝ е направил впечатление един внесен законопроект за избор на ЦИК, в който се прави предложение вместо от Народното събрание ЦИК да се назначава с указ на президента. “Та питам се, дали с това дребно на пръв поглед предложение не се тестват обществените и политическите нагласи за повече президентски правомощия, което да засили правомощията на друга мажоритарна фигура, която е президента“, каза Димитрова.

Оставяйки встрани мажоритарните избори, дали не се цели засилване на правомощията на друга мажоритарна фигура – президента. Това би било поврат. Хубаво е да гледаме с по-внимателно око на различните жокери, които ни подава този безспорно интересен парламент, коментира още социологът от „Алфа Рисърч“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране